USA: Putins atomskryt er uansvarlig

USA sier president Putins presentasjon av nye atommissiler er uansvarlig og et bevis på at Moskva bryter internasjonale våpentraktater.

Russlands president Vladimir Putin holdt torsdag sin årlige tale til nasjonen i Manezj i Moskva. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix 

uriks

I en tale i den russiske nasjonalforsamlingen torsdag varslet president Vladimir Putin at Russland er i ferd med å utvikle flere nye kjernefysiske våpen som ikke skal kunne stanses av andre lands rakettskjold.

Putin framholdt at Russland er nødt til å satse på nye og kraftigere atomvåpen som et svar på USAs rakettskjold og det han mener er USAs brudd på nedrustningsavtalen START.

– USA krenker den strategiske balansen, og som svar utvikler Russland nye systemer, sa Putin i den direktesendte talen, der han også tok til orde for at den militære infrastrukturen i Arktis må forbedres og fornyes slik at russiske interesser kan beskyttes.

– Uansvarlig

I sine første kommentarer forsøkte amerikanske myndigheter å avdramatisere nyheten.

– Vi er ikke overrasket over Putins kunngjøring, og det amerikanske folk kan være sikre på at vi er godt forberedt, sa en talskvinne for Pentagon.

Men litt senere var reaksjonene sterkere. Heather Nauert, talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, kalte Putins kunngjøring uansvarlig og et klart brudd på internasjonale traktater om nedrustning og våpenkontroll.

Hun kritiserte også Putins bruk av en animasjon under talen som framstilte et missilangrep på USA.

Krysserrakett og undervannsdrone

Blant våpnene som Putin nevnte, er en ny kjernefysisk krysserrakett, som presidenten hevder er immun mot ethvert rakettforsvar. Raketten ble testet i høst, ifølge presidenten.

Putin trakk også fram en undervannsdrone som i likhet med krysserraketten kan utstyres med atomvåpen. Denne skal kunne ramme både hangarskip og marinebaser.

I tillegg har Russland testet en ny interkontinental ballistisk missil kalt Sarmat, som ifølge Putin er bedre enn sine forgjengere både når det gjelder rekkevidde og antall stridshoder.

Viktig tale

Torsdagens tale tillegges stor betydning ettersom den holdes kun to og en halv uke før presidentvalget 18. mars, et valg som Putin nærmest er sikret å vinne selv om han har sju motkandidater. Meningsmålinger viser at han har en oppslutning på rundt 80 prosent.

Budskapet i talen var også myntet på vanlige russere som strever med å få hverdagen til å gå i hop.

– Vi bør i det minste halvere fattigdomsraten i løpet av de seks neste årene, framholdt presidenten og viste til at 20 millioner russere fortsatt lever under fattigdomsgrensa, mot 42 millioner i år 2000.

Putin mener at Russland i løpet av samme periode bør bli en av verdens fem største økonomier.

Teknologisk stormakt?

Et annet budskap var at Russland må bli førende innen teknologisk utvikling for å bevare sin selvstendighet.

– Teknologisk underlegenhet fører til sikkerhetstrusler og risiko for tap av selvstendighet og suverenitet. Vi lever i en tid med globale forandringer av hele sivilisasjonen.

Putin har styrt Russland i 18 år og er blitt anklaget for å føre landet i en autoritær retning. Men i talen roste han det russiske demokratiet og tok også til orde for at landets demokratiske institusjoner, sivilsamfunnet og domstolene må styrkes.

– For å bevege oss framover, for å få en dynamisk utvikling, bør vi utvide friheten i alle sfærer, sa han.


(©NTB)