Sky News: Storbritannia vil utvise russiske diplomater som svar på angrepet med nervegift

Regjeringen i Storbritannia kommer til å utvise russiske diplomater som en reaksjon på giftangrepet i Salisbury, opplyser kilder til Sky News.

President Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, avviser beskyldningene om at Russland står bak angrepet med nervegift i Storbritannia Foto: Pontus Höök / NTB scanpix 

Politisperringer på stedet i Salisbury hvor den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julie ble funnet etter å ha blitt forgiftet. Foto: AP/NTB scanpix 

uriks

Kanalen melder at statsminister Theresa May sitter i møte med flere av sine sikkerhetssjefer for å drøfte omfanget av den britiske reaksjonen.

Den russiske ambassadøren i Storbritannia ble tidligere onsdag innkalt til utenriksdepartementet i London. Ifølge Sky News skal han ha advart britene om at utvisninger vil utløse mottiltak. Han skal ha sagt at regjeringen i Moskva ser på utvisninger som en provokasjon.

Det er ventet at statsminister May vil presentere en pakke med diplomatiske og økonomiske tiltak i Underhuset onsdag.

Hastemøte

Samtidig ber den britiske regjering om et hastemøte i Sikkerhetsrådet om saken. Det skal holdes klokken 20 onsdag norsk tid. NATO ber Russland innstendig om å svare fyllestgjørende på spørsmålene som britene har etter angrepet med nervegift.

Russiske myndigheter avviser imidlertid beskyldningene om at Russland står bak angrepet med nervegift i Salisbury i Storbritannia og ber om en prøve av stoffet. Det har de foreløpig ikke fått.

På en pressekonferanse i Moskva onsdag betegnet Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov påstanden som grunnløs. Han sa at den russiske regjering ikke vil forholde seg til fristen som den britiske regjering hadde satt for å få en redegjørelse om angrepet fra russisk side.

Fristen gikk ut noen timer før Peskov uttalte seg. Statsminister Theresa May har sagt at det «høyst sannsynlig» er Russland som står bak angrepet med nervegift mot den tidligere spionen Sergej Skripal og hans datter Julie. Så langt har hun imidlertid ikke lagt fram dokumentasjon for anklagen.

Etterlyser bevis

– Vi forholder oss ikke til beskyldninger uten bevis eller verbale ultimatum. Vi håper at fornuften snart får råde, sa Peskov.

EU-president Donald Tusk sluttet seg onsdag til dem som peker mot Russland. Han fant det også «mest sannsynlig» at det er russiske myndigheter som står bak forgiftningen av Skripal og hans datter. Men heller ikke Tusk kunne vise til noe som lignet bevis i saken.

– Jeg uttrykker min fulle støtte til statsminister Theresa May, som er stilt overfor et brutalt angrep, som mest sannsynlig er inspirert av Moskva, skriver Tusk i en twittermelding underveis til Helsingfors.

Tusk opplyser videre at han ville legge saken fram for EUs stats- og regjeringssjefer som møtes i Brussel til uken.
(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

uriks