Klassekampen: Norsk-trente opprørere kjemper mot Assad

Opprørere i Syria som angivelig er blitt trent av norske soldater, sier de nå først og fremst kjemper mot styrkene til landets president Bashar al-Assad.

En mann innhyllet i et flagg med bilde av Bashar al-Assad under en markering i Allentown i Pennsylvania i USA. Styrker som støtter den syriske presidenten, skal ha vært i kamp med opprørere som er blitt trent av norske soldater ved en av USAs militærbaser i Syria. Illustrasjonsfoto: AP/NTB scanpix 

uriks

– Jeg har helt fra starten vært klar på at jeg kjemper mot IS og Assad-styrker. IS er ikke borte, men er klart svekket. Nå er prioriteringen kampen mot Assad, deretter IS, sier Muhannad al-Talla til Klassekampen.

Han er øverstkommanderende for en opprørsmilits som kaller seg Den revolusjonære kommandohæren (MaT).

Opprørerne i denne gruppen ble trent av norske soldater i Tanf i den sørøstlige delen av Syria, ifølge al-Talla. Her ligger det en amerikansk militærbase.

– De trente oss her på bakken, sier al-Talla til Klassekampen på telefon fra Tanf.

Det norske Forsvaret har overfor avisa ikke ønsket å kommentere opprørslederens opplysninger.

I 2016 ble det besluttet at norske soldater skulle sendes til Jordan for å gi «trening, rådgivning og operativ støtte» til syriske opprørere i kampen mot ekstremistgruppa IS. Stortinget godkjent at soldatene også kunne rykke inn i Syria som en del av oppdraget.

– Gruppene vi trener opp, skal kun kjempe mot IS. De skal ikke kjempe mot regjeringsstyrkene, og de skal ikke sette fredsprosessen i fare, sa daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til VG.

Året etter meldte lokale syriske medier at norske soldater hadde gått inn i Syria i nærheten av Tanf.

Det norske Syria-oppdraget var preget av strengt hemmelighold, og regjeringen har sagt svært lite om hvilke grupper Norge har støttet. I mars i år ble mandatet til de norske styrkene i regionen endret slik at de ikke lenger har anledning til å gå inn i Syria.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

uriks