25 års fengsel for drap på 71 flyktninger i Ungarn

En domstol i Ungarn har dømt fire menn til 25 års fengsel i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet kvalt i en kjølebil ved en motorvei i Østerrike.

31 år gamle Samsoor Lahoo ble torsdag dømt til 25 års fengsel i Ungarn i forbindelse med at 71 flyktninger ble funnet døde i en kjølebil. Lahoo omtales som en av hovedmennene i et nettverk som smuglet rundt 1.200 flyktninger via Ungarn til Østerrike. Foto: AP / NTB scanpix 

uriks

De fire, tre bulgarere og en afghaner, ble funnet skyldige i drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter å organisert og gjennomført menneskesmuglingen som kostet flyktningene livet.

Den forlatte kjølebilen ble funnet på en rasteplass i Østerrike i august 2015. I lasterommet lå 71 døde mennesker, 59 menn, åtte kvinner og fem barn, alle flyktninger fra Syria, Irak og Afghanistan.

Obduksjonen viste at de ble kvalt under forferdelige forhold tre timer etter at de ble plukket opp nær grensen mellom Serbia og Ungarn to dager tidligere.

Anker

Torsdag fikk de fire hovedmennene, blant dem den 27 år gamle sjåføren av kjølebilen, dommen som lød på 25 års fengsel.

Aktor i saken hadde lagt ned påstand om livsvarig fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse, og dommene ble derfor anket på stedet.

– Dommene viser ikke på tilstrekkelig vis alvorligheten av denne forbrytelsen, mener aktor Gabor Schmidt.

– La dem dø

Under rettssaken hevdet en av de antatte hovedmennene, afghaneren Samsoor Lahoo, at han ikke ønsket at noen skulle dø.

Påtalemyndigheten la imidlertid fram opptak fra avlyttede telefonsamtaler mellom 31-åringen og de som kjørte kjølebilen, der han ba dem om ikke å åpne dørene til lasterommet.

– La dem heller dø. Det er en ordre, sier Lahoo i en av samtalene.

– Dersom de dør, dump dem i en tysk skog, la han til.

Konfrontert med dette under rettssaken, hevdet Lahoo at det bare var snakk om «tankeløse uttalelser».

Stort nettverk

Saken mot menneskesmuglerne ble ført for en ungarsk domstol ettersom ofrene døde på ungarsk territorium før lastebilen passerte grensen til Østerrike.

Ti andre menn deltok også i nettverket som skal ha smuglet over 1.100 flyktninger til Østerrike via Ungarn i 2015.

Nettverket disponerte over 15 lastebiler og tok opptil 1.500 euro, drøyt 14.000 kroner, fra hver flyktning de smugler over grensen.

De ti medtiltalte, som kommer fra Bulgaria. Afghanistan og Libanon, fikk torsdag dommer på fra tre til tolv års fengsel.

Funnet av de 71 døde flyktningene i Østerrike, sjokkerte hele Europa og bidro sterkt til at Tysklands statsminister Angela Merkel besluttet å åpne landets grenser for over 1 million flyktninger, de fleste fra krigsherjede Syria.

(©NTB)