Ankesaken til Frode Berg i Moskva har begynt

Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av spionsiktede Frode Berg. Nordmannen er på plass i retten.

Arkivbilde av Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix 

Byretten i Moskva skal torsdag avgjøre om spionsiktede Frode Berg skal løslates fra varetekt mot kausjon. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Den spionsiktede Frode Berg satt torsdag i denne rettsbygningen i Moskva der hans anke på varetektsfengsling ble behandlet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Arkivbilde av Frode Berg. Foto: Privat / NTB scanpix 

uriks

Domstolen, som ligger litt utenfor sentrum av den russiske hovedstaden, skal avgjøre om nordmannen kan løslates mot kausjon. Saken skulle begynne klokka 9 norsk tid.

Over halvannen time senere fikk norsk presse vite at de ville bli sluppet inn i rettslokalet en time senere, altså nærmere klokka 12 norsk tid. Også russiske medier har vist interesse for saken og er til stede i rettsbygningen.

NTB scanpix' fotograf er på plass i byretten og fikk et kort glimt av Frode Berg inn i rettssalen. Berg satt da i et glassbur. Den fremmøtte pressen fikk fotoforbud inne i bygget. NTB scanpix' fotograf fikk lov til å ta bilder av bygget fra utsiden dit han ble fulgt av en ansatt.

Våren 2019

– Situasjonen for Frode Berg er blitt vanskeligere. Berg har det veldig tungt psykisk, sier hans russiske advokat, Ilja Novikov, til NRK.

Det russiske sikkerhetspolitiet FSB har satt en ny etterforsker på saken. Vedkommende har blant annet krevd at Berg samarbeider mer med etterforskerne hvis han skal få snakke med familien på telefon.

Advokaten sier også at etterforskningen kan trekke ut i tid og at rettssaken kanskje ikke kommer opp før våren 2019.

Kausjon

Det var Frode Berg og hans forsvarere som ba om løslatelse mot kausjon. Dersom han blir løslatt må han fortsatt bli i Moskva så lenge etterforskningen pågår.

Krav om løslatelse mot kausjon har tidligere blitt avvist. Begrunnelsen til domstolen forrige gang var at når noen er anklaget for spionasje i Russland, må vedkommende alltid sitte i varetekt til rettssaken kommer opp.

Spionsiktelsen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven har en minstestraff på ti års fengsel.

Ikke optimistiske

3. mai fikk den 62 år gamle nordmannen forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Det er ikke ventet at begjæringen fra Berg vil bli tatt til følge.

– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er greit å få sagt, sa talsmannen for støttegruppa til den fengslede 62-åringen, Øystein Hansen, til NTB tidligere denne uka.

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.


(©NTB)