Den europeiske sentralbanken faser ut støtteprogram

Den europeiske sentralbanken ESB varsler at den vil innstille sine støtteoppkjøp av statsobligasjoner ved årsskiftet.

Den europeiske sentralbanken varsler at støtteprogrammet vil bli faset ut i desember. Samtidig blir det kunngjort at rentenivået holder uendret på 0 prosent. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix 

uriks

Samtidig ble det kunngjort at styringsrenten holdes uendret på 0 prosent og at det lave rentenivået vil holde seg fram til sommeren 2019. Støtteprogrammet for de 19 eurolandene ble introdusert da finanskrisen rullet inn over EU for ti år siden.

Støtteoppkjøpene skjer på månedlig basis og blir i oktober halvert til 15 milliarder euro, for å så å bli faset helt ut i desember.

Analytikere sier at sentralbanken ikke synes særlig urolig over utviklingen i Italia, der en ny populistisk regjering har foreslått bevilgninger som gjør at det italienske statsbudsjettet vil overskride eurosonens regler for budsjettunderskudd.

Italias nye finansminister har forsøkt å berolige markedene ved å fastholde at italienerne ikke har til hensikt å forlate euroen.

I flere land er det knyttet stor spenning til følgene av at sentralbanken nå varsler stans i programmet som lenge har stimulert økonomien i eurosonen ved å sette friske penger i omløp.

Sentralbankens mål er å holde inflasjonen stabil på rundt 2 prosent. Stimuleringspakken ble satt ut i livet på et tidspunkt da inflasjonen var ekstremt lav og den økonomiske virksomhet nærmest sto stille. I mai var inflasjonen nesten friskmeldt på 1,9 prosent.

Sentralbanken anslår inflasjonen i perioden 2018–2019 til å bli 1,7 prosent, mens den økonomiske veksten er justert ned fra 2,4 prosent til 2,1 prosent.

(©NTB)