Frode Bergs anke forkastet, blir trolig fengslet i minst ett år

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg må sannsynligvis sitte i varetekt i Russland i minst ett år etter at en domstol i Moskva torsdag forkastet anken hans.

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg i byretten i Moskva torsdag sammen med sin russiske advokat Ilja Novikov (t.v.). Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Frode Berg fikk torsdag høre i byretten i Moskva at anken hans for å bli løslatt ikke blir tatt til følge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Byretten i Moskva torsdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Spionsiktede Frode Berg under ankebehandlingen i byretten i Moskva. Her sammen med sin russiske advokat Ilja Novikov (t.v.). Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

Byretten i Moskva behandlet torsdag anken om løslatelse av den spionsiktede nordmannen Frode Berg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix 

uriks

3. mai fikk han forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Torsdag ble 62-åringens anke om fengslingen behandlet. Domstolen brukte en times tid på å avgjøre at han ikke kunne løslates mot kausjon.

Det var på forhånd ventet at begjæringen ikke ville bli tatt til følge.

Nordmannens russiske advokat Ilja Novikov sier til NTB etter dagens rettsavgjørelse at han tror Berg nå har minst ett år foran seg i fengsel.

– Han må trolig vente til avgjørelsen av rettssaken og anken, og bare etter det kan vi håpe på en politisk avgjørelse. Jeg tror Frode Berg har minst ett år foran seg i fengsel før han kan ha noen mulighet for å bli løslatt, sier han.

Enda mer bekymret

Etter torsdagens rettsavgjørelse sier kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB at departementet og utenrikstjenesten fortsetter å arbeide for å ivareta Frode Bergs interesser.

– Blant annet gjennom besøk i fengslet for å gi praktisk bistand, og å være til stede på rettsmøter. Vi jobber med denne saken på flere nivå, men her kan jeg ikke kommentere i detalj ettersom vi har taushetsplikt i konsulære saker, sier Andersen.

Talsmann for støttegruppa Hjelp Frode Berg hjem, Øystein Hansen, sier til NTB at de etter torsdagens rettsavgjørelse er enda mer bekymret både for 62-åringens fysiske og psykiske tilstand.

– Det virker som han får det enda tøffere enn tidligere. Norske myndigheter gir de samme svarene som tidligere, og det viser seg at de ikke får noe resultat. Da blir det enda viktigere at man arbeider hardere fra norsk side for å få en løsning på saken på et politisk nivå, sier han.

Hansen sier at for dem som står rundt saken er ikke dette noen god utvikling.


– Nå må vi ha is i magen og jobbe ufortrødent videre for å få en lykkelig slutt på dette, sier han.

Putin kan benåde

Novikov tror det er en mulighet for at etterforskningen av saken vil være avsluttet i løpet av vinteren.

– Hvis saken kommer opp for retten i for eksempel desember, kan vi vente en dom i januar og en anke i mars eller april. Før det er muligheten for at han blir benådet utelukket. Bare dømte personer kan bli benådet, sier han.

På spørsmål om benådning i saker lik Bergs, sier han at russiske myndigheter erfaringsmessig nesten aldri vurderer noen annen mulighet enn en benådning fra presidenten.

Vil begrense familiekontakt

Novikov opplyser at situasjonen for 62-åringen har forverret seg.

– Det første tegnet for oss er en uttalelse fra etterforskningslederen om at Bergs mulighet til å ha kontakt med familien, avhenger av hans samarbeid med dem. Det er soleklart lovstridig og ganske så manipulerende.

Det ser imidlertid ikke ut til at den konsulære bistanden blir begrenset.

– Han er klar over at besøkene derfra en tid fremover vil være den eneste kontakten mellom ham og hans familie. Han lider under denne isolasjonen, og han forstår ikke begrensningene som er innført i forhold til familien, sier advokaten.

Frode Bergs forsvarer har kontakt med den norske ambassaden i Moskva, men de kan bare ha kontakt med dem i spørsmål som gjelder medisiner, mat og daglige behov.

– Vi er godt fornøyd med det de gjør, men det er klart at den norske regjeringen kan gjøre mer, sier russeren.

Ny etterforskningsleder

Russiske myndigheter har siden sist byttet etterforskningsleder. Hvorfor de har gjort det er Bergs advokater ikke sikre på.

– Vi skal se på hvordan de vil gjennomføre sin etterforskning for å finne ut hva som er endret. Det var trolig noe de ikke var fornøyd med i etterforskningsgruppa.

Frode Berg ble avhørt i forrige uke. Novikov har ingen informasjon om hva han ble spurt om, men så langt de vet er ingen andre enn nordmannen fengslet i saken.

– Livet hans i fengsel er ganske ensformig. Han bor i en liten celle med en annen innsatt. Han har liten plass å bevege seg på og får bare en time per dag i luftegården. Med tanke på Frode Bergs alder og helsetilstand, er det helt klart ikke tilstrekkelig. Han har det ikke bra, men han er en mentalt sterk person og med litt assistanse og hjelp fra oss, hans familie og fra hans land tror jeg han vil komme seg gjennom dette, sier advokaten.