Minnemarkeringer ett år etter brannen i Grenfell Tower

Overlevende og pårørende markerer torsdag at det er gått ett år siden brannen i Grenfell Tower i London, hvor over 70 mennesker omkom.

En kvinne kikker på blomster og lys til minne om ofrene for Grenfell-brannen ved en kirke i Notting Hill i London torsdag. Foto: AP/NTB scanpix 

uriks

– Årsdagen er en anledning til å reflektere og øke bevisstheten og være sikker på at verden lytter. For vi ønsker ikke at dette noen gang skjer igjen, sier Antonio Roncolato, som selv bodde i boligblokken i den britiske hovedstaden.

Pårørende og overlevende deltok i en markering natt til torsdag – nøyaktig ett år etter at brannen brøt ut. De gikk i prosesjon fram til Grenfell Tower, hvor navnene til de omkomne ble lest opp.

– Jeg så alt fra begynnelsen den natten, og jeg fikk ikke sove på tre uker, fortalte Farhiya Abdi (42). Hun var et av de første øyenvitnene som kom til brannstedet.

Torsdag ble det holdt ett minutts stillhet, og i løpet av dagen er det planlagt flere gudstjenester og andre markeringer.

Offentlig høring

Brannen i den kommunale boligblokken vest i London spredte seg svært raskt etter at den brøt ut. En av årsakene var at bygningen var kledd med fasadeplater som inneholdt brennbart materiale.

Både lokale og nasjonale myndigheter har fått krass kritikk i kjølvannet av tragedien. En offentlig høring om årsakene til brannen begynte i forrige måned.

Så langt i høringen er både bygningskonstruksjonen og brannvesenets håndtering blitt kritisert. En ekspert på brannsikkerhet har slått fast at brannvesenet langt tidligere skulle gitt ordre om full evakuering av bygningen.

I stedet fikk beboere beskjed om å bli i leilighetene sine, mens flammene spredte seg oppover ytterveggene. Brannfolkene fulgte standard prosedyre ved denne typen branner – men prosedyrene forutsetter bygninger som er konstruert slik at flammer ikke sprer seg raskt.

Innvandrere og fattige

70 mennesker omkom i selve brannen, og i tillegg døde en kvinne av brannskader et halvt år senere.

En gravid kvinne mistet barnet hun bar på, og barnet er blitt regnet som et av dødsofrene.

Mange av beboerne i Grenfell Tower var innvandrere og folk med dårlig råd. Kritikere mener brannsikkerheten ble nedprioritert fordi beboerne befant seg lavt på den sosiale rangstigen i det britiske klassesamfunnet.

Flere hundre boligblokker i Storbritannia har fasadeplater som ligner på dem som bidro til brannen i Grenfell Tower. Regjeringen har lovet å bruke en sum tilsvarende over 3 milliarder kroner på å skifte ut plater på bygg som er offentlig eid.


(©NTB)