Pompeo: Fortsatt fare for at Nord-Korea ikke vil foreta full atomnedrustning

USAs utenriksminister Mike Pompeo sier at det fortsatt er en fare for at Nord-Korea ikke vil innfri kravet om full atomnedrustning.

USAs utenriksminister Mike Pompeo, Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha og Japans utenriksminister Taro Kono. Foto: Kim Hong-ji / Pool Photo via AP / NTB scanpix 

uriks

Det var etter et møte i Beijing torsdag at Pompeo kom med denne erkjennelsen. Pompeo orienterte den kinesiske utenriksminister Wang Yi om toppmøtet i Singapore. Han presiserte at det ikke er noen garanti for at full atomnedrustning vil skje.

– Det gjenstår mye arbeid, sa Pompeo.

Den amerikanske utenriksministeren sa også at sanksjonene mot Nord-Korea kun blir hevet etter en fullstendig atomnedrustning. Han la til at man på amerikansk side er trygg på at Kim Jong-un har forstått at dette må skje raskt.

Robust

Pompeo har også møtt toppdiplomater fra Sør-Korea og Japan og redegjort for møtet mellom Trump og Kim Jong-un. Den sørkoreanske utenriksministeren Kang Kyung-wha sa at alliansen mellom Sør-Korea og USA er mer robust enn noensinne.

Trump tvitret onsdag Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel.

Trump hevdet møtet med Nord-Koreas leder var et historisk gjennombrudd i den største diplomatiske hendelsen i sitt presidentskap. Pompeo er mer avmålt. Han har uttalt at USA ønsker at Nord-Korea skal ta «store» steg mot atomnedrustning før Trumps presidentperiode er over i 2021.

Verifisering

Pompeo forsøker dermed å slå tilbake kritikk om at avtalen som Kim og Trump skrev under på i Singapore, ikke inneholder noen henvisning til verifisering av atomnedrustning i Nord-Korea. I forkant av toppmøtet hadde amerikanske myndigheter uttalt at nedrustningen må være «fullstendig, verifiserbar og irreversibel».

Til tross for Trumps positive tone i kjølvannet av møtet er eksperter bekymret over at Kim ikke ga noen konkrete garantier på toppmøtet, samtidig som han sikret seg svært god publisitet.

(©NTB)