Tsjekkias regjering får støtte i parlamentet

Den tsjekkiske nasjonalforsamlingen har gitt sin tillit til statsminister Andrej Babis og hans mindretallsregjering etter en avstemning natt til torsdag.

Tsjekkias statsminister Andrej Babis' regjering ble felt under en mistillitsavstemning i parlamentet i januar. I juni ble han gjeninnsatt som statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix 

uriks

Avstemningen bekreftet at Babis har den nødvendige støtten fra landets kommunistiske parti, som nå får direkte innflytelse på regjeringen for første gang siden jernteppets fall i 1989.

– Parlamentet har uttrykt tillit til regjeringen, sier parlamentsleder Radek Vondracek etter et over 16 timer langt møte.

Av de 196 tilstedeværende parlamentsmedlemmene stemte 105 i favør Babis, mens 91 stemte imot. Det er totalt 200 plasser i det tsjekkiske parlamentet.

I slutten av juni utnevnte president Milos Zeman en ny koalisjonsregjering i Tsjekkia bestående av ANO-bevegelsen og Sosialdemokratene. Milliardæren Andrej Babbis, som representerer ANO og ofte omtales som «Tsjekkias Trump», ble utpekt som statsminister – for andre gang. Babis' regjering ble nemlig felt av en mistillitsavstemning i parlamentet i januar, etter å ha vunnet fjorårets valg.

Da han likevel ble gjeninnsatt av president Zeman i juni, tok tsjekkere til gatene for å demonstrere.

Babis er Tsjekkias nest rikeste mann og en nær alliert av Zeman. Han regnes som populist og er siktet av politiet for svindel med EU-midler.

(©NTB)