Tsjekkias regjering får støtte i parlamentet

Den tsjekkiske nasjonalforsamlingen har gitt sin tillit til statsminister Andrej Babis og hans mindretallsregjering etter en avstemning natt til torsdag.

Tsjekkias statsminister Andrej Babis' regjering ble felt under en mistillitsavstemning i parlamentet i januar. I juni ble han gjeninnsatt som statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix 

uriks

Avstemningen bekreftet at Babis har den nødvendige støtten fra landets kommunistiske parti, som nå får direkte innflytelse på regjeringen for første gang siden jernteppets fall i 1989.

– Parlamentet har uttrykt tillit til regjeringen, sier parlamentsleder Radek Vondracek etter et over 16 timer langt møte.

Av de 196 tilstedeværende parlamentsmedlemmene stemte 105 i favør Babis, mens 91 stemte imot. Det er totalt 200 plasser i det tsjekkiske parlamentet.

I slutten av juni utnevnte president Milos Zeman en ny koalisjonsregjering i Tsjekkia bestående av ANO-bevegelsen og Sosialdemokratene. Milliardæren Andrej Babbis, som representerer ANO og ofte omtales som «Tsjekkias Trump», ble utpekt som statsminister – for andre gang. Babis' regjering ble nemlig felt av en mistillitsavstemning i parlamentet i januar, etter å ha vunnet fjorårets valg.

Da han likevel ble gjeninnsatt av president Zeman i juni, tok tsjekkere til gatene for å demonstrere.

Babis er Tsjekkias nest rikeste mann og en nær alliert av Zeman. Han regnes som populist og er siktet av politiet for svindel med EU-midler.

(©NTB)

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

uriks