Ett mandat skiller de rødgrønne og Alliansen i Sverige

De rødgrønne partiene i Sverige har ett mandat mer enn Alliansen, etter at alle stemmene fra riksdagsvalget er talt. Mindre enn 27.000 stemmer skiller blokkene.

– At vi skulle bli støtteparti for den borgerlige blokken, er en tanke som kan avskrives fullstendig, sa statsminister Stefan Löfven da han møtte pressen i Stockholm onsdag. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix 

uriks

Avstanden mellom de to blokkene hadde krympet fra to mandater til ett da opptellingen av utenlands- og forhåndsstemmer var fullført torsdag.

De tre rødgrønne partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet får til sammen 144 mandater, mot 143 til de fire borgerlige Allianse-partiene Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Sverigedemokraterna, som ingen av blokkene vil samarbeide med, får 62 mandater.

Fortsatt pågår en fintelling av samtlige stemmer som ble avgitt i riksdagsvalget. Dette skjer etter hvert valg, og det endelige resultatet blir derfor først offentliggjort fredag.

Mandat på vippen

Det har vært små marginer under tellingen som startet onsdag av anslagsvis 190.000 stemmer avgitt i utlandet og andre forhåndsstemmer.

Det har vært knyttet stor spenning til ett mandat, som under tellingen har vippet fram og tilbake mellom Centern og Sverigedemokraterna (SD). Centern endte med 31 mandater, mens SD fikk 62.

Begge disse partiene får dermed samme antall representanter som i det foreløpige resultatet som ble offentliggjort da alle ordinære stemmer var talt etter stemmegivningen søndag.

Dagen etter ble ett mandat flyttet fra Centern til SD, etter at en feil ble oppdaget i en valgkrets i Västra Götaland. Siden da har mandatet vippet fram og tilbake flere ganger.

Høy valgdeltakelse

Også innenfor blokkene har det skjedd noen mindre justeringer i løpet av tellingen de siste dagene. Miljöpartiet har tatt ett mandat fra Socialdemokraterna, og Liberalerna har tatt ett mandat fra Kristdemokraterna.

Valgdeltakelsen er også blitt oppjustert underveis og endte på 87,1 prosent, det høyeste siden 1985 da 89,9 prosent stemte.

Hvem som skal danne regjering, er fortsatt i det blå. De borgerlige mener de er størst og peker på at Vänsterpartiet, som fikk 28 mandater, ikke inngår i statsminister Stefan Löfvens koalisjonsregjering.

– Alliansen er det regjeringsalternativet som er klart større enn Socialdemokraterna og klart større enn den sittende regjeringen, sa Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor onsdag.

– Löfven kan fortsette

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt mener imidlertid det er åpenbart at hans parti inngår i den rødgrønne blokken i Riksdagen.

– De rødgrønne er større enn Alliansen, og det er Vänsterpartiets framgang som gjør at Stefan Löfven kan fortsette som statsminister, sa Sjöstedt da alle stemmene var talt opp.

Löfven har avvist å være støtteparti for en borgerlig regjering og pekt på at høyresiden bare er størst hvis man regner med Sverigedemokraterna.

SDs parlamentariske leder Mattias Karlsson mener de andre partiene kun har to valg: Å samarbeide med SD, eller å danne det han kaller et «monsterkartell».

Trolig sikter han her til en storkoalisjon på tvers av blokkgrensene som vil omfatte både rødgrønne og borgerlige partier.

– Ingen av de tradisjonelle blokkene har majoritet. Enten får de danne et monsterkartell, eller så får de droppe berøringsangsten overfor oss.