Katalansk separatist: – Jeg anser meg som en politisk fange

Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras sa han anser seg som en politisk fange, da han torsdag inntok vitneboksen i spansk Høyesterett.

Tilhengere av selvstendighet for Catalonias under en markering tirsdag. Foto: AP/NTB scanpix 

uriks

– Jeg blir tiltalt for mine ideer og ikke for mine handlinger. Jeg vil ikke svare på spørsmål fra anklagerne, sa Junqueras.

Påtalemyndigheten har tiltalt tolv katalanske ledere i saken. Junqueras er tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Opprørstiltalen er den mest alvorlige og har en strafferamme på opp mot 25 års fengsel.

– Vi har absolutt ikke gjort noe kriminelt. Å stemme i en folkeavstemning er ikke en kriminell handling. Å arbeide for selvstendighet på en fredelig måte er ikke kriminelt. Vi har ikke gjort noen av de handlingene vi anklages for, sa Junqueras.

Løsrivelse fra Spania

Bakgrunnen for rettssaken er Catalonias forsøk på å løsrive seg fra Spania. Myndighetene i regionen, der Barcelona er hovedstad og det bor rundt 7,5 millioner mennesker, trosset i oktober 2017 den spanske regjeringen og holdt en folkeavstemning om uavhengighet.

90 prosent stemte for løsrivelse, men valgdeltakelsen var bare på 43 prosent og spanske myndigheter hadde på forhånd erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig. 26 dager senere vedtok likevel regionforsamlingen løsrivelse, noe som fikk den spanske regjeringen til å oppløse forsamlingen og regionregjeringen og utlyse nyvalg.

Samtidig ble det utstedt arrestordre på en rekke katalanske ledere, med den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont i spissen. Puigdemont og sju andre ledere flyktet imidlertid i eksil til Belgia og er ikke blant dem som møter i retten.

25 års fengsel

Ni av de tolv separatistene er tiltalt for opprør og risikerer 25 år i fengsel.

Blant dem som skal vitne i løpet av rettssaken, er Spanias tidligere statsminister Mariano Rajoy. Som statsminister under løsrivelsesforsøket sparket han Catalonias regionalregjering og utlyste nyvalg. Men han ble avsatt i en mistillitsvotering i fjor.

Rajoys visestatsminister Soraya Saez de Santamaría, tidligere katalansk president Artur Mas og Barcelonas nåværende ordfører Ada Colau er også innkalt som vitner.


(©NTB)