– Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

En høyreekstrem terrorist med australsk statsborgerskap står bak moskéangrepet i Christchurch, sier Australias statsminister.

Pårørende ankom det grufulle synet utenfor Noor-moskeen i Christchurch, der en av gjerningspersonene avfyrte flere skudd. Foto: Mark Baker / AP / NTB scanpix 

uriks

Scott Morrison kaller den mistenkte gjerningsmannen en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist».

– Jeg fordømmer det voldelige, høyreekstreme terrorangrepet som tok livet av så mange uskyldige newzealendere i det på fredelig vis skulle praktisere sin tro i moskeene i Christchurch, skriver Morrison på Twitter.

Politiet på New Zealand har så langt bare bekreftet at en mann i slutten av 20-årene er siktet for drap etter massakrene i Christchurch. Morrison sier australske myndigheter bistår New Zealand i etterforskningen. Minst 49 mennesker er drept.

I forkant av massakren ble det publisert et 74-siders manifest på sosiale medier. Ingen offisielle kilder har så langt bekreftet at det er den siktede mannen som står bak manifestet, som i form og innhold kan minne om Anders Behring Breviks manifest.

Statsminister Morrison er blitt brifet om manifestet.

– Det er et verk av hat. Jeg har ingen annen måte å beskrive det på. Denne typen hatefull tankegang har nettopp ført til drap og elendighet for fredelige mennesker som kun ville utøve sin religion på en fredag. Det er motbydelig, sier Morrison til The Sydney Morning Herald.