Ukrainas president avviser statsministerens avskjedssøknad

Et opptak der Ukrainas statsminister kritiserer presidentens økonomiske kunnskaper, er blitt en pinlig sak. Presidenten avviser imidlertid avskjedssøknaden hans
uriks

President Voldoymyr Zelenskyj (41) ble i fjor valgt til president i landet uten noen politisk fartstid. Han hadde spilt president i en TV-serie, og velgerne så ut til å ha tillit til at han kunne gjøre en like bra jobb i virkeligheten som på skjermen.

I et lydopptak som ble offentliggjort tidligere i uken, snakker statsminister Oleksyj Gontsjaruk om Zelenskyj og hans forståelse av økonomi. Han kaller ham en legmann og sier at han burde ha mer kunnskap om den nasjonale valutaen. Det vekket oppsikt, og en presset Gontsjaruk tilbød seg å gå av.

Zelenskyj kaller situasjonen ubehagelig, men velger imidlertid å se stort på det. Han avviste avskjedssøknaden fredag.

– Jeg har besluttet å gi deg og regjeringen en sjanse hvis dere klarer å løse viktige saker som folk bekymrer seg over, sier Zelenskyj henvendt til Gontsjaruk i en video som er lagt ut av presidentkontoret i Kiev.

– I øyeblikket har vi ikke råd til økonomisk og politisk ustabilitet, føyer presidenten til.

Saken kommer i en krevende periode for Zelenskyj, som har fått en vanskelig birolle i riksrettssaken mot Donald Trump.

(©NTB)