Frankrike krever bedre miljøtiltak i EUs Mercosur-avtale

Enorme branner fortærer Brasils regnskog og våtmark. Inntil bedre klima- og miljøregler er på plass, mener Frankrike at EU ikke kan signere Mercosur-avtalen.

De enorme brannene i Brasil fortærer enorme mengder skog. Frankrike nekter nå å implementere EUs handelsavtale med Mercosur, til de søramerikanske landene innfører strengere klima- og miljøtiltak. Foto: Andre Penner / AP / NTB 

Brannene er en katastrofe for Brasils dyreliv. Landets romforskningsinstitutt har advart om at avskogingsraten i år er 35 prosent høyere enn i fjor. Foto: Andre Penner / AP / NTB 

uriks

Handelsavtalen mellom EU og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay ble vedtatt i juni i fjor. Trer den i kraft, vil den skape den største frihandelssonen i verden.

Men europeiske ledere har så langt nektet å implementere avtalen, blant annet som følge av økningen i avskoging og voldsomme skogbranner i regnskogen Amazonas i Brasil.

– Avtaleutkastet har ingen provisjoner for å kunne disiplinere oppførselen til Mercosur-landene i kampen mot avskoging, sier franske myndigheter i en uttalelse.

– Dette er en enorm svakhet i avtalen, og en av hovedgrunnene til at Frankrike er motstander av avtaleutkastet slik det står nå.

Flere EU-land kritiske

Franske myndigheter sier de europeiske landene må bli enige om hvordan de skal sikre at Mercosur-landene overholder forpliktelsene i Parisavtalen. De understreker at økt utenrikshandel heller ikke må bidra til avskogingen.

Frankrike er ikke alene om å være kritisk til avtalen. Også Tysklands statsminister Angela Merkel har uttalt at hun har «store betenkninger» om avtalen med tanke på den enorme avskogingen som nå foregår i Brasil.

Merkels uttalelse kom etter at Brasils nasjonale romforskningsinstitutt nylig advarte om at avskogingen i år har økt med 35 prosent sammenlignet med 2019.

Greenpeace-krav til Norge

Norge inngikk gjennom Efta-samarbeidet også en handelsavtale med Mercosur, den største avtalen Efta så langt har forhandlet. Men heller ikke denne avtalen er implementert.

Årsaken er en forsinkelse i avtaleteksten, opplyste pressekontakt i Nærings- og fiskeridepartementet, Hanne Steensnæs, i mai i år.

– Dermed er det heller ikke klart når avtalen kan legges fram for Stortinget for samtykke til ratifikasjon, sa hun.

Nå krever Greenpeace at Norge også krever bedre klimatiltak fra Mercosur.

– Det er oppløftende å se at stadig flere EU-land tar til fornuften. Nå må også Norge stoppe handelsavtalen med Mercosur-landene inntil avskogingen er under kontroll, og landene lever opp til forpliktelsene i avtalen som gjelder klima, miljø og urfolk, skriver leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym, til NTB.

– Både Amazonas og Pantanal raseres i et vanvittig tempo, og folk som lever i og av disse uerstattelige områdene, utsettes for vold og drap fra inntrengere på profittjakt. Dette kan ikke norske politikere akseptere, legger han til.


(©NTB)