Ingen enighet om åpenhet om våpenhandel

Cancún (NTB-Reuters): Det ble ikke enighet om felles regler for rapportering om handel med våpen på det første partsmøtet for landene som har undertegnet våpenhandelsavtalen ATT.

Maskerte medlemmer av den forbudte væpnede kurdiske organisasjonen PKK har stilt automatvåpnene sine opp mot en husvegg i nærheten av byen Diyarbakir i Tyrkia. Foto: Sertac Kayar / Reuters / NTB scanpix 

uriks

Da møtet i Cancún i Mexico ble avsluttet torsdag, var det klart at det ikke ble noe vedtak om det vanskelige rapporterings-spørsmålet i denne omgang.

Saken ble dermed utsatt, og inntil videre er det uklart om landene vil bli enige om krav om åpenhet rundt handelen med våpen.

– Den globale våpenhandelen er mørklagt og ute av kontroll. Det er motstand mot å endre dette, konstaterer Borghild Tønnessen-Krokan fra organisasjonen Forum for Utvikling og Miljø, som har vært til stede under møtet.

Rundt 130 land har undertegnet våpenhandelsavtalen, og av disse har 72 ratifisert den. Tidligere denne uken ble landene enige om at beslutninger under avtalen kan fattes med to tredels flertall – noe som betyr at enkeltland ikke kan trenere avgjørelser ved å legge ned veto.

ATT er den første avtalen noensinne som regulerer den internasjonale handelen med konvensjonelle våpen, et begrep som omfatter alt fra håndvåpen til krigsskip og jagerfly. (©NTB)