Det er etter avsløringer om at Volkswagen har installert et jukseprogram i en rekke av bilmerkets modeller, at den massive tilbakekallingen ble varslet. Formålet med jukse-programmet var nemlig at bilene skulle vise lavere utslipp under miljøtester, men ikke under vanlig bruk.

Utenom Volkswagen, varsler VG om at både Audi og Skoda er omfattet i det som kan bli en av tidenes største tilbakekallinger av biler.

– Vi vet ikke hvor mange biler det er snakk i Tromsø. Det er anslått at 147.139 biler blir tilbakekalt i Norge. I Tromsø er Sulland det vi kaller for en 1,65 prosent-forhandler. Det vil si at 1,65 prosent av alle bilene som selges i Norge selges i Tromsø, sier markedssjef for bilforhandleren Sulland Tromsø, Jan Martinsen.

– Da kan man anslå at det er cirka 2.000 biler som tilbakekalles i Tromsø, understreker han.

Kunder blir varslet

VG varsler om at det til sammen dreier seg om 77.850 Volkswagen, 27.649 Audi, 19.947 Skoda og 21.963 Volkswagen nyttekjøretøy. Modellene som er hardest rammet er VW Gold, VW Caddy, VW Tiguan og VW Passat. Martinsen forteller at han er usikker på hva de skal gjøre med de modellene som de har inne, og som nå er rammet.

– Vi vet ikke hva som skal gjøres med bilene. Ingeniørene har ikke kommet fram til noen løsning, men dette er noe de forsker på og så snart vi vet noe om det, så går det ut brev til kundene det måtte gjelde, sier Martinsen.

Må vente

Hvis løsningen er at bilene tilbakekalles, er bilforhandleren klar for det.

– Det blir selvfølgelig ekstraarbeid på oss, men vi har et oppegående verksted. Vi har omtrent 100 gjennomganger per dag, så vi er klare for å ta imot bilene om det blir løsningen, sier Martinsen.

– Hva skjer videre nå?

– Vi sitter bare på gjerdet og venter på beskjed fra importøren. Innen noen uker skal de ha kommet fram til en reparasjonsløsning, legger han til.