Da Bente tok seg en tur i fjæra, kom hun over dette illeluktende mysteriet

Bente Nordeng Larsen feirer pinsen i barndomshjemmet på Helgøya nord for Ringvassøya. Da hun lørdag skulle ta seg en tur i fjæra, kom hun over et mystisk kadaver. Selv tror hun det kan være snakk om en isbjørn.

MYSTISK KADAVER Bente Nordeng Larsen og Line Figenschou ferierer begge på Helgøya nord for Ringvassøya. Der kom de over dette kadaveret i fjæra.  Foto: Line Figenschou

nyhet_old

Larsen forteller at hun først kjente en rar lukt mens hun gikk i fjera på vestsiden av øya. Hun fulgte nesen, og kom over et stort kadaver, dekket i det som tilsynelatende er hvit pels.

- Jeg tror det kan være snakk om et isbjørnkadaver. Størrelsen stemmer og det virker som det er dekket av hvit pels. Hadde det ikke vært så stort, kunne det vært en sau, sier hun, og fortsetter:

- Man ser det ikke så godt på bildet jeg tok, men det ser ut som det er en liten hale på en siden og det som en gang var et hode på den andre siden.

Håper det blir fjernet

Line Figenschou, som også ferierer på øya, kom over det samme kadaveret. Hun mener også at det kan dreie seg om en isbjørn.

- Jeg har ringt varslingslinja til Polarinstituttet og sendt bilder både dit og til Havforskningsinstituttet, sier hun.

Hun håper noen snart kommer og fjerner kadaveret.

- Det stinker virkelig, sier hun.

Tror det er hval

Isbjørnekspert og forsker ved Norsk Polarinstitutt, Jon Aars, har sett på bilder og video av kadaveret. Han mener det kan dreie seg om rester etter en hval.

- Når hvalkadaver råtner, blir det til slutt bare fibre igjen - og det kan til forveksling ligne veldig på hår. Jeg synes ut fra bildene og videoen at det ikke ser ut som pels, men slike fibre, sier han.

Ifølge Aars er det en veldig god indikasjon på bjørn, dersom en klart kan se fire ben.

- Det er likevel vanskelig å si noe sikkert, da man ikke har noe skjellett å forholde seg til på bildene. Vi hadde en lignende sak lenger sør i Norge for noen år siden, hvor det ble funnet et kadaver med ben man mente var isbjørn, men ut fra skjelettet var det veldig enkelt å se at det var en hval, forklarer han.

Larsen opplyser imidlertid at det var skjelettrester i skinnet, men at hun ikke fikk et godt bilde av dem da hun ikke hertes å røre ved kadaveret, mens Figenschou mener hun så det som kan være forlabber på kadaveret.

- Jeg hertes heller ikke å røre i det, men skal se om jeg ikke får tatt nye bilder i morgen, sier sistnevnte.