Torbjørn vant forskernes Grand Prix

Hjerneforsker Torbjørn Øygard Skodvin vant delfinalen i det årlige Forsker Grand Prix som ble arrangert på Hålogaland teater onsdag kveld.

VINNER: Torbjørn Øygard Skodvin vant delfinalen i Forsker Grand Prix i Tromsø.  Foto: David Jensen, UiT

nyhet_old

I og med seieren er Skodvin kvalifisert til å få delta i den store nasjonale finalen som blir arrangert i Trondheim om halvannen uke.

Dit kommer også sølvplasserte Morten Svendsen Næss.

I alt ti doktorgradstipendiater fra Uit deltok på onsdagens delfinale.

Konkurransen gikk ut på å presentere sitt forskningsområde og sin spesifikke forskning i løpet av fire intensive minutter.

Forskjer på blodårer i hjernen

EN OG TO: Torbjørn Øygard Skodvind (til venstre) og Morten Svendsen Næss tok henholdsvis første- og andreplassen i regionfinalen i Forsker Grand Prix i Tromsø.  Foto: David Jensen, UiT

– Jeg er utrolig glad for å få være med på dette. Jeg har lært kjempemye, og det er ekstra hyggelig å gå videre, sier Øygard Skodvin.

Skodvin forsker på hjernen og på såkalte utposninger i blodårene i hjernen. Dersom ikke slike utposninger oppdages i tide - og sprekker - så kan de gi livstruende blødninger. Legevitenskapen ønsker derfor å finne metoder for å fjerne disse utposningene.

– Jeg ønsker å spare dem som har mindre utposninger for en hjerneoperasjon de ikke trenger. I tillegg har jeg som mål å finne de farlige utposningene, slik at de kan opereres bort før de sprekker, sier Skodvin.

Imponerte dommere

I dommerpanelet satt blant andre programsjef i NRK Nord-Norge, Tone Lein.

Hun var imponert.

– Det var et veldig høyt nivå, og det var en artig måte å lære nye ting på. Det er veldig bra når forskning blir formidlet på en så positiv måte. Det er spesielt viktig i vår tid, der mange sier at de ikke tror på forskning, at vi har gode formidlere som setter forskningen sin inn i en samfunnsmessig kontekst, sier hun.

To ganger tidlige har UiT vunnet den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix - i 2011 da Audun Hetland vant, samt i 2012 da Kajsa Møllersen stakk av med seieren.