NRK-redaktør Morten Ruud (57) omkom i Nord-Finland

Det var 57 år gamle Morten Ruud fra Lakselv som mistet livet i ulykken i Nord-Finland lørdag kveld, bekreftet politiet.

Fra Kilpisjärvi i Finland nærheten av ulykken. Helikopter og flere finske nødetater var på stedet for å bidra i redningsaksjonen hvor Morten Ruud omkom. Foto: Gareth Hutton / NTB scanpix 

nyhet_old

Klokken 18.26 lørdag kveld meldte Hovedredningssentralen Nord-Norge om at et norsk mikrohelikopter, et såkalt gyrokopter, hadde styrtet i Nord-Finland. Gyrokopteret hadde to personer om bord. Én person ble lettere skadd, mens den andre omkom.


Norsk mikrohelikopter har styrtet ved Kilpisjärvi - én omkom

Hovedredningssentralen melder på Twitter at et norsk mikrohelikopter med to personer om bord har styrtet i nærheten av Kilpisjärvi.

 

Søndag morgen ble det kjent at det var distriktsredaktør i NRK Finnmark, Morten Ruud, som omkom i styrten. Han ble ansatt som distriktsredaktør ved det nye distriktskontoret i Alta i 2013, etter blant annet å ha jobbet som Moskva-korrespondent for NRK fra 2007 til 2010, skriver NRK.

– Han ville informere alle om det som skjedde i nord, og ville lage et nettverk av samarbeidende parter på tvers av politiske uenigheter og grenser, sier regiondirektør for NRK i Nord-Norge, Tone Kunst, til VG.

Fløy ut fra Lakselv

OMKOM: Distriktredaktør Morten Ruud i NRK Finnmark mistet livet i en gyrokopter-ulykke i Finland lørdag. Her avbildet i forbindelse med utsending av en pressemelding fra NRK i 2016.  Foto: Ole Kaland / NRK

Navnet offentliggjøres i samråd med de pårørende.

– De fløy ut fra Lakselv i dag og vi fikk melding om styrten like over klokken 18. Meldingen kom via en tredjeperson i Norge som hadde blitt oppringt av passasjeren i gyrokopteret, sier Eirik Pedersen, operasjonsleder i Finnmark politidistrikt til VG.

Gyrokopteret skal ha gått ned i en skråning på vidda i nærheten av et vann ved Kilpisjärvi.

Ulykken skjedde omlag 20 kilometer øst for Kilpisjärvi, som ligger like ved grensen til Troms fylke i Norge, i området hvor grensene mellom Norge, Sverige og Finland møtes.

Ruud var fører av gyrokopteret

Ifølge politiet var Ruud fører av gyrokopteret og hadde i tillegg med en passasjer. Passasjeren kom fra ulykken med lettere skader.

I et intervju i Finnmark Dagblad i 2015 uttalte Ruud seg om fly-lidenskapen, og om samholdet i mikrofly-miljøet.

– Miljøet er absolutt oppadgående og i Lakselv har man egen mikroflystripe i tillegg til Lakselv lufthavn Banak. Også i Alta er det et fantastisk miljø, der det er kommet flere nye fly og flere nye flygere. Har du en drøm om dette og har anledning, vil jeg si at dette er fantastisk artig, uttalte han.

I intervjuet fortalte han at han opprinnelig som ung hadde en drøm om å bli jagerflypilot, men at det var en drøm han slo fra seg. Han fortalte at det tok ham fire år med teori og 47 instruktørtimer før han kunne fly gyrokopteret alene for første gang.

Skal ha vært høyt skydekke

Ulykken etterforskes av finsk politi, skriver politiet i pressemeldingen.

Årsaken til ulykken er fremdeles ukjent, men ifølge HRS skal det ha vært oppholdsvær med høyt skydekke i området.