Kommentar

Skal der være en liten, en? Å-kom-igjen-da!

Under nyttårsfeiringa på The Edge spurte iTromsø en del av de festglade hva deres forsett for det neste året var. «Å drikke mindre», kom det ironisk fra en skøyer med noe rødt i glasset.
nyhet_old

Nordlendinger er verdensmestre i nøding. Når det kommer til alkohol, bikker nødinga imidlertid over i indoktrinering – ja, nesten hjernevasking. Hvis noen på festen ikke drikker, blir hovedoppgaven til samtlige i rommet plutselig å omvende vedkommende.

Du skal ikke sitte der og være edru, når alle andre drikker. Det er bare ikke lov. Folk finner det ubehagelig at ikke alle er på samme bølgelengde. I mindre, sosiale lag kan det godt hende at du ikke blir invitert igjen, hvis du er så forbaska uforskammet at du ikke drikker.

Alkohol står for en enorm mengde av skadene folk pådrar seg. Om det ikke er livsstilskader på lever og nyrer, hjerte- og karsykdommer eller fedme, er det skavanker vi pådrar oss i animert tilstand – fallskader, slagsmålsarr, one night stands som aldri ville skjedd i edru tilstand, uønsket graviditet, utroskap, brudd og fyrverkeriskader – resultatene av alle de morsomme påfunnene som ender i forferdelse.

I tillegg bidrar det til å ruinere din økonomi. Selv om du ikke drikker deg fra hus og hjem, er alkohol det som i størst grad forhindrer deg fra å pusse opp huset, kjøpe flotte klær eller dra på en überfet ferie. Øl, vin og sprit har en tendens til å bli prioritert over alt annet, ettersom det økonomiske valget blir foretatt når man er i det mest marinerte russtadiet. Man trenger ikke råd fra ekspertene i «Luksusfellen» for å skjønne at det mest logiske hadde vært å ikke røre giften.

Alkohol er langt mer ødeleggende for det norske samfunnet enn heroin, GHB, amfetamin, MDMA og hasj til sammen. Likevel ser de fleste som drikker ned på folk som bruker selv de mildeste former for narkotika. «Å ruse seg» handler i de flestes hoder ikke om å drikke alkohol, selv om det nødvendigvis er det samme det handler om.

Har man spesielt god peiling på vin, øl eller whisky, kalles man gjerne «connaisseur» og blir ansett for å være sofistikert. Har man peiling på narkotika, blir man sett på som særs tvilsom.

«En liten en», «en pinne», «å skjenke seg», «på en snurr», «i form», «styrkedrikk», «på druen», «salongbrisen» – vi har haugevis av joviale uttrykk knyttet til alkohol i lystig lag. Samtlige har et humoristisk tilsnitt, som gjerne etterfølges av et blunk eller en dult i siden. Det blir et slags eget språk for de innvidde.

På samme måte som når en vegetarianer havner på julemiddag hvor det serveres ribbe, blir nykterister et slags sosialt hår i suppen til den ellers så homogene forsamlingen på en fest. Der vegetarianeren forventes å ha forklaring som rettferdiggjør hans eller hennes valg om ikke å spise kjøtt, må de som ikke drikker komme opp med noe som forklarer udåden det er å forholde seg klar i toppen.

«Kjører du? Ja, men da parkerer du bare bilen her til i morgen. Ikke noe problem». «Hva? Er du gravid?». «Å – hvis du sliter med avhengighet, skjønner jeg at du dropper det». I det hele tatt er det ikke så mange andre grunner som godtas.

Å bare ikke ha lyst på alkohol, holder liksom ikke. Da fortsetter gjerne gnålet om at man bør «ta seg én» resten av kvelden. Med mindre man dikter opp en forklaring. En nær slektning av meg pleier å si at hun er «allergisk mot alkohol». Nå er ikke jeg medisinutdannet, men jeg har i alle fall aldri hørt om noen andre som har blitt rammet av noe sånt. Uansett, kan det fungere som en måte å stoppe den sedvanlige monologen om at man heller burde drikke.

«Jeg kan ikke, jeg går på penicilin» kan kanskje brukes et par ganger, men man blir avslørt hvis en konstant hevder seg influensasyk. Alternativet blir da å helle alkoholfritt øl i et glass eller be om cola med is og lime, i håp om at folk skal tro at det er øl eller Cuba Libre. Da glir man nemlig sømløst inn i mengden, uten å pådra seg for mye oppmerksomhet.

NRK lagde 20. januar 2018 en reportasje om Malin, som kledde på seg falsk «gravidmage» for å slippe det konstante alkoholjaget. Blå Kors hadde slike «falske graviditeter» til utlån, som et ledd i en kampanje for å øke bevissthet rundt problematikken.

Etter julas matinntak, spørs det om man ikke slipper å «feike» det til på den måten. Selv jeg, som er mann, begynner akutt å tenke på mulige gutte- og jentenavn som en assosiasjonsrespons på bulen som nå skygger for føttene mine.

I beruset tilstand er man som kjent mer løssluppen og har mindre hemninger når det gjelder å starte en samtale. Innholdet i samtalen kan være så som så, ettersom alle sosiale ferdigheter er hevet over ripa og diksjonen mest av alt minner om en russisk gruvearbeider. Likevel anser vi oss som de mest kompetente når det gjelder å gi råd til noen som er klinkende klar i toppen. Og rådet går – surrealistisk nok – ut på at de bør te seg som oss.

Nei, i 2020 har jeg også tenkt å drikke mindre – der jeg står og lener meg mot baren med min «falske gravidmage».