– Blir du helt begravd i snøskred, har du omtrent 30 minutter før du mest sannsynlig er død av kvelning, forteller overlege Ole Magnus Filseth (53) ved Luftambulansen ved UNN.

Torsdag skrev iTromsø om de stadig flere som søker mer kunnskap om skredfare. Filseth synes det er bra at mange går på skredkurs og lærer å unngå å utløse skred.

LES OGSÅ: Enorm interesse for skredkurs.

Raske

- Vi er så raske vi bare kan, men i praksis vil verken luftambulansen eller frivillige hjelpemannskaper rekke å grave fram et begravd skredoffer før det er for sent. Dersom du blir begravd i et snøskred, er din eneste sjanse for overlevelse at du ikke blir dødelig skadd i snøskredet og at du ikke blir begravd dypere enn at en turkamerat kan grave deg raskt fram.

Uten hell

Filseth har lang fartstid som lege, men verken hans kolleger eller frivillige hjelpemannskaper har de siste 30 år opplevd å grave opp et skredoffer i Tromsø-området som overlevde. Dette med unntak av et tilfelle i Tromsdalen på 1980-tallet. Han ber derfor folk som ferdes i fjellet om å være forsiktige å ta forhåndsregler.

LES OGSÅ: Tenk deg om hvor du går.

- Man bør kort og godt unngå å bli tatt av skred. Uten turkamerater som kan grave deg raskt opp er du tilnærmet sjanseløs hvis du blir begravd i et snøskred. Jeg sier ikke at man skal gi opp, for det er folk som har overlevd lang tids opphold under snøen etter skred, men det er som å trekke vinnerloddet i Lotto.