– Jeg gjorde ikke annet enn det som var rett og riktig å gjøre, fastslår Mads Gilbert.

Tredje juledag er det ett år siden Israel innledet krigen mot Gaza. Nyttårsaften i fjor ankom Mads Gilbert og kollega Erik Fosse Tromsøs vennskapsby for å bidra med legehjelp.

Men i tillegg til å ta seg av sårede og drepte i hopetall, fikk de to legene snart en like viktig oppgave med å vitne om det som skjedde.

Mens internasjonale journalister møtte stengte grenser, ble Gilbert og Fosse etter hvert kilder både for norske medier og for kanaler som CNN, ABC og BBC.

Krigen fortsetter

– Jeg ser på meg selv som en representant for det store engasjementet vi har i Tromsø for Palestina-spørsmålet, sier Mads Gilbert.

Han er svært glad for å bli nominert til årets tromsøværing, og håper det bidrar til å holde engasjementet i saken oppe. For krigen er ikke over.

– Nei, den bare fortsetter med andre midler. Jeg var nylig tilbake, og erfarte at den israelske blokaden gjennomføres med jernhånd. Den skaper forferdelige forhold for våre venner i Gaza.

Hektisk år

2009 har vært et svært hektisk år for Mads Gilbert. Overlegen ved akuttmedisinsk avdeling har hatt et halvt års permisjon som blant annet har gått med til bokskriving, reiser i inn- og utland og et enormt antall foredrag om situasjonen i Gaza.

Dette året topper på mange måter hans internasjonale engasjement etter at han første gang dro til Libanon i 1981. Seinere har han vært både i Angola, Kurdistan, Afghanistan og Burma – i tillegg til de mange besøkene i de palestinske områdene.

Men engasjementet for Nord-Norge står også sterkt. I 2000 ble Gilbert kåret til årets nordlending for innsatsen med å sikre trygghet for pasienter også i distriktene når ulykka er ute.

Under juletreet

Han er nå vel tilbake på UNN etter permisjonen.

I sommer fylte Mads Gilbert 62 år, men med den farta han nå holder ser han ut for å være den minst tenkbare kandidaten til førtidspensjonering.

Nå kan også Gilbert bli utnevnt til årets tromsøværing på selveste julaften, men om ikke annet er det nok mange som får boka hans i julegave etter at "Øyne i Gaza" nå har nådd et opplag på 40.000.

– Jo, jeg håper jo det for sakens skyld at den ligger under noen juletrær.

Bli med å kåre årets tromsøværing:

Send en SMS til 2242 med kodeord BTÅRETS og navnet på den du mener bør bli Årets tromsøværing 2009. Det koster 5 kroner pr. melding, og fristen for å stemme er satt til onsdag 16. desember.

Fotomontasje: Åsgeir Johansen. Foto: Mads Gilbert og Jon Terje Eiterå