- En russisk rakett

Bombesikker på at lysfenomenet var en russisk rakett.

nyhet_old

Knut Jørgen Røed Ødegaard har studert inngående lysfenomenet som har vært onsdagens snakkis i Nord-Norge. Han er helt sikker på at det er snakk om en russisk rakett.

- Det er helt åpenbart at dette kommer fra bakken. Like åpenbart er det at dette er veldig høyt opp i luften, og i praksis betyr dette at det er en rakett. Jeg er 99,9 prosent sikker på at dette er en russisk rakett, sier Røde Ødegaard til VG Nett.

Astronomen bygger dermed opp om teorien om at det er russerne som står bak himmelfenomenet, selv om de hittil har nektet plent for at de er innblandet.

Fra Kvitsjøen

Røed Ødegaard får støtte fra Seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter. Han mener raketten er skutt ut fra et fartøy og at noe har gått galt underveis.

- Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører referer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke til NTB.

ICBM

En anonym militærkilde sier at han er like sikker på at det er snakk om en såkalt ICBM - Interkontinental ballistisk missil.

- Det er få rakettyper som er i stand til å gå så høyt som denne må ha gjort for å være synlig over hele Nord-Norge helt ned til Nord-Trøndelag. Det kan en ICBM, avslutter kilden.

Relaterte saker: