Ekspedisjonen går nøyaktig 100 år etter at Roald Amundsen vant kappløpet mot Robert Falcon Scott.

Direktør Jan Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø og polarhistoriker Harald Dag Jølle fra Tromsø deltar i gruppen, i tillegg til Vegard Ulvang (47) og Stein P. Aasheim (58).

Jubileum

Ifølge Farsunds Avis legger firkløveret ut på den 1.300 kilometer lange turen til Sydpolen 20. oktober 2011, samme dato som Roald Amundsen startet 100 år tidligere. De fire nordmennene skal følge Amundsens rute og bruke 55 dager på turen, slik Roald Amundsen gjorde. De skal være framme ved polpunktet 14. desember 2011.

- I 2011 er det også 150 år siden Fridtjof Nansen ble født, så dette blir et spesielt jubileumsår, sier Jølle.

Det var fjellklatreren og polfareren Rolf Bae som opprinnelig hadde ideen til denne ekspedisjonen. Han involverte Stein P. Aasheim i sine planer. 2. august i fjor omkom Bae under fjellklatring på fjellet K2 i Himalaya.

Eventyr og historie

Aasheim sier til Romsdals Budstikke at formålet med turen er det samme som for Roald Amundsen: eventyr, historie og vitenskap. Det arbeides i tillegg med å produsere en TV-serie fra ekspedisjonen som starter om to år.

Ifølge Aasheim vil ekspedisjonen koste et sted mellom fire og fem millioner kroner. Mens Amundsen brukte hunder og Scott brukte hester må de fire nordmennene som legger ut på tur i 2011 klare seg uten slik hjelp. De må trekke lasten sin selv. Det er nå forbud mot å bruke hundespann i Antarktis.