Siayor (22) er i ferd med å utdanne seg til skuespiller på Høgskolen i Nord-Trøndelag. Der går det i ett fra åtte om morgenen til åtte om kvelden.

- Jeg har jo likevel fått med meg noe av debatten. Jeg forstår det slik at politimesteren synes ordet "neger" er helt greit å bruke. Jeg er neger og stolt av det, for å si det slik, sier Kingsford Siayor.

Bruken avgjør

I 2003 kom filmen "Svidd Neger", som herset med folks fordommer. Der spilte Siayor negeren Ante som ville bli same. Selv har han ingen fasit på hvilke ord folk bør bruke. Han mener betydning av ord ofte er situasjonsbetinget.

- Det er nok dem som finner ordet "neger" belastende. Det er nokså nært "nigger", selv om opprinnelsen kan komme fra det latinske ordet for " svart", sier Kingsford Siayor og legger til at det ofte er måten ord blir sagt på som er avgjørende.

- En annen ting er at nært beslektede ord kan skape problemer. La oss ta ordet "svart" om slike som meg. Det er jo et helt fint ord, helt til en kar sier " svarting". Da har vi det gående igjen. Det skal ikke være enkelt. Heldigvis er det en utdøende problemstilling, sier Kingsford Siayor.

For han tilhører generasjonen som knapt tenker på hudfarge. Det er ikke relevant informasjon. Det er personen som er viktig.

– Og da er det vel egentlig like greit å begynne å ta i bruk folks navn. Jeg er ikke "han negeren" - jeg er Kingsford, sier han.