Om du spør en svenske hvilken dag som samler hele landet til feiring vil han neppe svare 6. juni – som er den offisielle nasjonaldagen.

– For oss svensker er nok Midsommarafton den viktigste nasjonale helligdagen. Den feirer vi over hele landet – både unge og gamle, forteller Anders Blomkvist, eier av Fiskekompaniet.

Fredag er det Midsommarafton og på den andre siden av Kjølens Rand går mann og kvinne av huse for å feire sommerens ankomst, danse rundt Majstången (et pyntet fallossymbol) og for å spise sild og drikke ”nubbe”.

MER SOMMERMAT: Franske supersalater

– Det er en tradisjon som vi har hatt i uminnelige tider og som har flere forklaringer, sier restaurantsjefen.

Silda er kongen

At silda er kongen på midtsommerbordet er enkelt å forstå.

– Det var trange økonomiske kår før i tiden og speket eller sur sild var noe alle hadde tilgang til – over hele landet, sier Blomkvist.

SUGEN PÅ VARM MAT: - Alt kan grilles!

Egentlig var ikke silda hovedpersonen i gamle dager. Det var de første potetene – som var ferdige rundt St. Hans – som var den skikkelige delikatessen. Silda var tilbehør.

Det er også et tydelig hedensk innslag i den svenske midtsommerfeiringen. Før man spiser så er det nemlig typisk svensk å danse rundt en lauvpyntet stang – altså en reist fallos.

– Man feirer midtsommer i de fleste land, men mens man i eksempelvis Danmark og Norge er mer kristne og feirer Døperen Johannes så feirer vi svensker på hedensk vis – vi feirer naturens fruktbarhet, sier Blomkvist.

Sild och nubbe

Det er et par-tre ting som må finnes på det svenske Midsommar-border. Sild – selvfølgelig – og nypotet er de viktigste.

– Det skal være svensk maatjes-sild på Midsommarafton, men det kan være vanskelig å finne i Norge. Det nærmeste vi kommer er kryddersild eller appetittsild, sier Blomkvist.

Man må også ha egg og ”gräddfil”, samt dill og gressløk. Gräddfil er ganske lik vår rømmekolle, men ikke helt. De kokte eggene deles i plomme og hvite og hakkes før de serveres.

MER UTENLANDSK: Kalimera, fíle mou!

De fleste setter fram de forskjellige ingrediensene på bordet slik at alle får forsyne seg etter eget ønske.

Anders Blomkvist serverer en anrettet tallerken.

– Mye av smaken sitter i utseendet, og en pent anrettet rett smaker derfor bedre, sier han.

Brunet smør

Det siste han gjør før servering er å helle litt brunet smør over retten.

– Det løfter alle de andre smakene til uante høyder, sier den erfarne fiskekokken.

Drikke? Svenskene drikker lyst øl og svensk snaps – eller ”nubbe” – eksempelvis O.P. Andersson.

Så – om dere vil feire svensk Midsommarafton – nå vet dere hvordan.

Smaklig måltid!