Bli kjent med Tromsø

Studentguiden fra A til Å

Her er oversikten over hva nye – og gamle – studenter bør se, gjøre eller oppleve mens de bor i Ishavsbyen.
nyheter

A–Alfheim. Man kan ikke være i Tromsø uten å gå på fotballkamp. Tromsø IL spiller eliteseriekamper på Alfheim. Dersom fotballinteressen ikke er på topp, kan det likevel være verdt å ta en tur for å oppleve stemningen og byens berømte Mydlandspølse.

ALFHEIM: På TILs hjemmearena, Alfheim stadion, kan du se «Gutan» i aksjon.  Foto: Ronald Johansen

 

B–Biblioteket. Tromsø bibliotek ligger midt i hjertet av sentrum og er i seg selv verdt et besøk på grunn av sin spesielle arkitekttur. Her har de naturlig nok et stort utvalg av bøker til gratis utlån, samt en del leseplasser til disposisjon. Fra biblioteket kan du gå direkte inn til Aurora Fokus kino.

BIBLIOTEKET: Praktbygget i hjertet av sentrum, som sto ferdig i 2005, er verdt et besøk.   Foto: Jon Terje Eiterå

 

C–Casa Inferno. En av byens pizzarestauranter som serverer italiensk pizza av ypperste kvalitet og har blitt et yndet samlingssted for sultne tromsøværinger, så vel som byens tilflyttere. Stedet har også blitt en konkurrent for veteranen Yonas (se Y).

Casa Inferno  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

 

D–Driv. Studentenes samlingssted nummer én. Har konserter i massevis, i tillegg til quizkvelder, fester og masse moro. God og billig mat er det også.

Her fra Driv i 2015, da Matoma sto på scenen.  Foto: DANIEL LILLEENG

 

E–Emmas Drømmekjøkken. Har du litt ekstra å rutte med en måned, bør du ta turen til Emmas. Byens kanskje beste kjøkken.

Emmas Drømmekjøkken.  Foto: Tom Benjaminsen

 

F–Fjellheisen. Dra opp en dag det er oppholdsvær, og du får sett byen fra sitt vakreste, enten til fots eller med heisen. Her kan du også ta turen videre opp til Fløya som er et populært utfartsområde.

På toppen av Fjellheisen.  

 

G–Golf. Liker du golf er det fullt mulig å få dyrket golfinteressen selv om du bor langt nord. Tromsø golfklubb holder til på Breivikeidet, en 40 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum.

H–Hålogaland Teater er regionteateret for Troms og Finnmark og ligger i sørbyen, ikke langt unna Polaria (se P). Her kan du året rundt få med deg teaterforestillinger av ypperste klasse, i tillegg til at kafeen, VT på HT, byr på ulike arrangement.

Hålogaland Teater.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

I–Ishavskatedralen. Det er en grunn til at denne kirka er Tromsøs best besøkte turistattraksjon. Nydelig bygg som er åpent også når det ikke er gudstjenester.

TRIKOLOREN: Ishavskatedralen fra da den ble belyst i de franske fargene for å minnes terrorofrene.  Foto: Trond Tomassen

 

J–Jekta. Dette er Nord-Norges største kjøpesenter og ligger på Langnes, med gode bussforbindelser både fra universitetet og sentrum. Med over 120 butikker fordelt på 65.000 kvadratmeter finner du det aller meste her.

JEKTA: På Langnes finner du Nord-Norges største kjøpesenter.   Foto: Ronald Johansen

 

K–Kvaløya. Liker du natur er dette øya. Sett deg på bussen og dra til Hella for å fiske, i skogen for å plukke bær eller sopp, eller ta deg en topptur til for eksempel Rødtinden eller Store blåmann.

L–Lysløypa strekker seg langs hele Tromsøya og egner seg godt både til spaserturer, joggeturer og sykkelturer, samt skigåing på vinteren. Langs lysløypa ligger både Charlottenlund, som har skatepark og tuftepark, samt idylliske Prestvannet der du kan titte på fuglelivet og mate endene.

Lysløypa.   Foto: Håkon Steinmo

 

M–Måse. Bor man i Tromsø kommer man ikke utenom denne høylytte sjøfuglen i sommerhalvåret. Måsen vet å sette sitt preg på bybildet, både i form av matstjeling og høye skrik. Er man riktig uheldig, er også mulighetene til stede for å få en måsebæsj i hodet.

  Foto: Ronald Johansen

 

N–Nordlyset. I Tromsø kan man oppleve nordlyset på sitt aller beste. Glem heller ikke festivalen som er kalt opp etter dette naturfenomenet, som går av stabelen i januar.

NORDLYS: Dersom du bor i Tromsø er sjansene gode for at du får oppleve det spektakulære nordlyset mer enn én gang.   Foto: Daniel Lilleeng

 

O–Opera er noe av det du kan oppleve i Kulturhuset. De har også et fullsatt program med fokus på musikk og dans.

Kulturhuset. 

 

P–Polaria ligger like sør for sentrum, og her får man vite det man trenger å vite om det arktiske livet i nord. Har søte seler og suvenirer fra hele landsdelen.

POLARIA: På Polaria har du en gylden mulighet til å lære mer om det arktiske livet.   Foto: Ronald Johansen

 

Q–Quizkvelder arrangeres på flere kafeer i byen. Samle sammen dine venner og overrask hverandre med ting dere ikke trodde dere visste.

R–Rå. Populær sushirestaurant som ligger i Skippergata, ikke langt fra bruhodet. Restauranten har også en mindre avdeling på Nerstranda, kjøpesenteret ved Strandtorget.

Rå Sushi i Tromsø. 

 

S–Sommarøy. Har du bil bør du komme deg ut til Sommarøy. Fantastisk fengende natur, med utsikt over til Senja og rett ut i storhavet. Er du heldig møter du kanskje også på noen av de medvirkende fra TV-serien ”Yttersia” som gikk på NRK.

IDYLLISK: Sommarøy.   Foto: Kent-Einar Myreng

 

T–Telegrafbukta er øyas egne strandparadis som ligger på sørspissen. Her er det vakrest å være når det er sommer og sol, men også på høsten kan man nyte en pils i strandkanten. Har også sandvolleyballbane.

TELEGRAFBUKTA: På godværsdager er Telegrafbukta et yndet utfluktsområde, bare noen kilometer fra sentrum.   Foto: Lars Åke Andersen

 

U–Utelivet. I Tromsø kan man dra ut hver eneste dag, om ønskelig. Og man kan velge og vrake i alle typer utesteder–her finnes noe for enhver smak, fra Hildr og Burgr i nordbyen til Circa og Blå Rock i sørbyen. Vil du oppleve noen av byens mest tradisjonsrike utesteder, tar du turen innom Skarven, Ølhallen, Jernbanen eller Rorbua.

  Foto: Trond Tomassen

 

V–Verdensteatret er ikke bare en populær kafé og bar som holder til i nordbyen. Verdensteatret er også Nord-Europas eldste kino, etter Parkteatret scene i Oslo, som fortsatt er i drift. Her har Tromsø filmklubb visninger, i tillegg til at kinoen brukes jevnlig av Tromsø barnefilmklubb. Også Tromsø internasjonale filmfestival og Stumfilmdagene viser film her.

Verdensteatret  Foto: Håkon Steinmo

 

W–Wienerbrød. Skulle du få lyst på wienerbrød eller andre bakervarer til kaffen, har Tromsø nok av kafeer å velge blant, som Kaffebønna, Helmersen, Risøe og Solid.

Kaffebønna.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

X–XXL er Nordens største sportskjede. I Tromsø holder XXL til på K1, kjøpesenteret som ligger like ved siden av Jekta på Langnes.

Y–Yonas har nærmest blitt en institusjon i Tromsø og kan blant annet by på den sagnomsuste tacopizzaen–en pizza de fleste tromsøværinger har et forhold til.

KLASSIKER: Tacopizzaen fra Yonas.  Foto: Ronald Johansen

 

Z–Zoo. Tro det eller ei, men byen har faktisk også sin egen zoo. På Hundbergan, omtrent én mil sør for Tromsø på fastlandssiden, ligger Tromsø Mini Zoo. Her kan du kose med og mate dyr som lama, svartsvane, afrikansk dverg-geit, emu og mufflon.

TROMSØ MINI ZOO: På Hundbergan finner du Tromsøs egne zoo, som blant annet har mufloner.   Foto: Lars Åke Andersen

 

Æ–Ærfuglen er en av våre vanligste dykkender som hekker på holmer og skjær over det meste av landet, men som er desidert vanligst i Nord-Norge. Ærfuglen hekker blant annet i området ved flyplassen på Langnes.

Ø–Øl. Bor man i Tromsø kommer man ikke utenom Mack, byens eget øl og kanskje største merkevare. Kommer du sørfra er det viktig å huske på at Mack uttales med A, ikke Æ.

MACK-ØL: Byens kanskje største merkevare er Mack, ølet tromsøværinger flest elsker  Foto: Ronald Johansen

Å–Åsgård er et område vest på Tromsøya, der du både finner studentboliger samt at universitetssykehuset har en egen psykiatrisk avdeling her. Fra Åsgård er det kort vei opp til lysløypa (se L).