23. september i fjor ble Hermod Magne Steinsund funnet drept i en bolig på Kvaløysletta. Under etterforskningen av drapet ble Stein Håvard Larsen meldt savnet, og kriminaltekniske funn i siktedes leilighet ga politiet mistanke om at Larsen også var blitt drept. Men politiet mangler fortsatt liket av sistnevnte.

24. september 2014 ble en nå 49 år gammel mann siktet for drapet på Steinsund. Omtrent en måned etter ble samme mann siktet for drapet på Larsen.

- Overlagt drap

Lars Fause, førstestatsadvokat i Troms og Finnmark statsadvokatembeter, opplyser nå at riksadvokaten besluttet den 15. september 2015 at det skal tas ut tiltale mot en mann for de såkalte Kvaløya-drapene, nemlig for et forsettlig drap på Stein Håvard Larsen og for et overlagt drap på Hermod Magne Steinsund den 22. september 2014.

- Troms og Finnmark statsadvokatembeter har utferdiget tiltalebeslutning og har fått tiltalen forkynt for den tiltalte, som for tiden er i varetekt i Tromsø fengsel. Samtidig er både tiltaltes forsvarer og de to bistandsadvokatene (for de etterlatte) varslet, skriver Fause i en e-post til iTromsø.

Skutt

Mannen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 233 første ledd, for å ha forvaltet en annen manns død. Han har også tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 233, annet ledd jf. første ledd.

I tiltalebeslutningen står det at mannen "drepte Stein Håvard Larsen med, formentlig ved å avfyre en Colt revolver kaliber 38 og/eller ved bruk av kniv".

Videre heter det i tiltalen at mannen "skjøt, etter forutgående overveielser, Hermod Magne Steinsund tre ganger i hodet og i brystet med en Colt revolver kaliber 38. Steinsund døde umiddelbart av omfattende skader i hodet og vitale brystorganer.

Påtalemyndigheten har varslet å legge ned påstand om forvaring, inntil 21 år.

- Statsadvokatene vil kommende uke utferdige bevisoppgave og sende tiltalen over til Nord-Troms tingrett med anmodning om berammelse av hovedforhandling. Det er grunn til å tro at sakens omfang krever en forhandling av om lag to ukers varighet, forklarer Fause.

Mannen, som nå er tiltalt, er domfelt to ganger tidligere for alvorlig kriminalitet. Fause har tidligere forklart at mannen er blitt observert og erklært strafferettslig tilregnelig.

Foto: Tom Benjaminsen