Luu er mest kjent for å ha vært med oppdagelsen av Kuiper-beltet, som befinner seg utenfor Neptun i solsystemet. Til vanlig jobber hun på Massachusetts Institute og Technology i USA. Denne høsten er hun på et forskningsopphold på UiT – Norges arktiske universitet, hvor hun også leder en rekke seminarer.

– Jeg synes det er rart at de ikke tilbyr astronomi. Interessen er der og det er en god måte på å tiltrekke seg studenter, sier Luu.

– Jeg har holdt en del seminarer, og det er mange som kommer for å høre på, selv om de ikke drar noe nytte til det de studerer. De er der fordi de er interesserte.

Hun får støtte fra professor i informasjonsvitenskap på UiT, Steinar Thorvaldsen.

– Akkurat nå er det ikke innenfor vårt universitets satsingsområde. Astronomien baserer seg bare på grunnforskning og siden det er et så lite industriområde, genererer det ikke mye penger i det lange løp. Men det er flere som har etterlyst studiet, sier professoren.

– Naturlig sted

Som verdens nordligste universitet burde det kanskje vært åpenbart at astronomi hadde vært en egen studieretning.

– Tromsø er et naturlig sted å ha en slik studielinje, og det skaper både fascinasjon og engasjement fra studentene, forteller Thorvaldsen.

– Jeg tror mørketiden i Tromsø vil være bra for astronomien. Det er mye interesse på universitetet. En annen grunn for at astronomi burde bli undervist her, er fordi det er en måte på å engasjere folk, og vise hva vitenskap er og kan gjøre. Alle liker vakre bilder av himmelen, og barn liker verdensrommet. Det er en veldig god måte til å tiltrekke seg studenter, sier Luu.

Kan bli aktuelt

Selv om astronomi har vært borte fra universitetet, ser ikke Steinar Thorvaldsen bort fra at studieretningen kan komme tilbake igjen.

– Det vil ta et par år å få studiet opp og gå, men jeg håper at besøket til Jane vil gjøre studiet interessant igjen. Om det blir aktuelt å opprette studiet, blir en diskusjon UiT må ta underveis, sier Thorvaldsen.

– Jeg håper det. Det er mye interesse fra studentene. Jeg spurte dem som har vært på seminarene mine om dersom dette var en egen linje, ville de være med på det, og alle sa «ja». Jeg håper dette er en start og at de vil fortsette med det, sier Luu.

Dersom en ny astronomilinje blir opprettet på universitetet, ønsker hun gjerne å bidra.

– Jeg liker Tromsø veldig godt og vil gjerne komme tilbake for å jobbe permanent på universitetet.