– Det er innbyggerne som må betale

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) mener innbyggerne må betale dyrt som følge av ny styringsform.

SKUFFET: Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre) mener Ap, Rødt og SV krisemaksimerer situasjonen i kommunen.  Foto: Christer Pedersen

OVERRASKET: Finansbyråd Jonas Stein (Venstre) mener at Arbeiderpartiet har brutt løftene om å opprettholde parlamentarismen i Tromsø.  Foto: Christer Pedersen

nyheter

Onsdag ble forhandlingene mellom samarbeidspartiene Arbeiderpartiet, Rødt og SV avsluttet. På pressekonferansen som ble avholdt på Kystens hus ble det klart at de tre partiene har blitt enige om å avvikle parlamentarismen og at kommunen skal styres etter formannskapsprinsippene.

– Skatteøkninger

Nåværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) mener Ap, Rødt og SV vil føre til økte utgifter for innbyggerne.

– De prøver å piske opp en krisestemning om den økonomiske situasjonen i Tromsø. Jeg frykter at det er innbyggerne og næringslivet som må betale i form av skatteøkninger, sier Hilmarsen til iTromsø.

Hans partikollega - gruppeleder Rolleiv Lind - sier det er skadelig for kommunen at parlamentarismen avvikles på denne måten.

- Vi vil risikere at kommuneorganisasjonen havner i et beslutningsvakuum helt fram til etter neste sommer, sier han.

Lind mener at den nødvendige effektiviteten og gjennomføringsevnen vil forsvinne når det nå skal settes ned et avviklingsbyråd.

- Det er svært uheldig for hele kommunen, sier han.

- Makta til byråkratene

Fremskrittspartiets gruppeleder, Jan Blomseth, sier at den store forskjellen for innbyggerne vil være at beslutninger - og gjennomføring av disse - vil ta lengre tid.

- Det vil ta lengre tid, og vi må bare ta innover oss at makta havner hos byråkratene igjen, sier han.

Samtidig er han ikke så skuffet som Hilmarsen og Lind over at parlamentarismen i Tromsø nå går mot graven.

- Vi har levd godt med formannskapsmodellen tidligere, og vil kunne leve godt med den igjen, sier han.

Må ha rådmann

Han tror imidlertid ikke særlig mye på de økomiske beregningene bak avviklingen av parlamentarismen.

- Vi vil være nødt til å ansette en rådmann igjen, og han eller hun vil trenge en stab rundt seg - og hva det vil koste vet vi ikke. Kalkylene er derfor fortsatt i det blå, sie rhan.

Slakter samarbeidsavtalen

Finansbyråd Jonas Stein (V) er svært overrasket over utfallet i forhandlingene.

– Det er den mest konturløse samarbeidsavtalen jeg har sett. Det finnes ikke noe konkret innhold i den. Jeg er overrasket over at de sier at de tar grep, men samtidig fjerner alle verktøy de har. Det er fjerde gang at Ap bryter sitt løfte om parlamentarismen, sier Stein.