Tanken er at Arbeiderpartiets Kristin Røymo skal velges til ordfører i neste kommunestyremøte. Deretter skal hun søke midlertidig fritak fra ordførerrollen for å kunne bli byrådsleder for en overgangsperiode.

Hvorvidt nettopp det er lovlig sås det nå tvil om.

– Jeg mener de har rotet det til for seg. Det slås tydelig fast i kommuneloven at det ikke er lov å skifte ordfører i valgperioden – Kristin Røymo er ordfører hele perioden, sier dagens varaordfører, Fremskrittspartiets Anni Skogman.

Skifter styringsform

Det som imidlertid forkludrer lovforståelsen er at Tromsø gjør noe som aldri tidligere er prøvd – nemlig å skifte styringsform fra parlamentarisme til formannskapsmodell.

– Vi er nødt til å gå til forarbeidet for å se hvorvidt dette er innenfor loven. Vi har bedt kommuneadvokaten om å sjekke dette nå, sier kommunaldirektør Per Limstrand.

Nybrottsarbeid

Kristin Røymo mener imidlertid at man har ting på stell.

– Vi har bedt fylkesmannen sjekke lovligheten og den umiddelbare responsen derfra er at det ikke er noen problemer. Samtidig så har vi bedt om en mer nøyaktig gjennomgang av saken, sier hun.

Ifølge henne er det snakk om nybrottsarbeid som ingen har gjort tidligere og at det derfor kan være enkelte uklarheter.

– Men det viktigste punktet er at vi skifter styringsform. Det gjør at forutsetningene for det som står i kommuneloven endres, sier hun.

Prinsipielt feil

Kommunestyrerepresentant Tor Arne Morskogen i Høyre mener dog at man ikke skal ta så lett på det formelle når det kommer til ordførervalg.

– Problemet er at en valgt ordfører i en kommune er ordfører i kommunen uansett. Du søker ikke fritak fra det vervet for å ta en stilling lavere ned i systemet, sier han.

Han sammenligner med Stortinget.

– Det blir som om stortingspresidenten søker fritak fra Stortinget for å bli statsminister- Det vil være formelt veldig vrient, sier han.

– Forstår skuffelsen

Kristin Røymo vil ikke gå med på at det er uoverkommelige hindringer for at hun både skal kunne være ordfører og byrådsleder.

– Jeg skjønner at høyresiden er skuffet over at vi avvikler parlamentarismen. De er samtidig den beste attesten vi kan få for at vi gjør det rette, sier hun.

- Elegant gjort

Det er kommuneloven som regulerer at man ikke kan velge flere ordførere for samme periode, slik valgvinnerne tilsynelatende har gjort. Valgforsker Tord Willumsen forklarer partienes løsning slik:

– Jeg stusset også over det først, men de har løst det slik at de har valgt Kristin Røymo som ordfører med en gang og Jarle Aarbakke som varaordfører. Men hun fratrer sin stilling for å være byrådsleder, og slik rykker varaordføreren opp. Slik får Røymo fortsette å være den mest innflytelsesrike politikeren, og det er ganske elegant gjort.

– Hvordan vil innbyggerne i Tromsø merke dette styringsskiftet?

– I evalueringen av parlamentarismen i fjor svare 27 prosent av de spurte at de ikke var klar over at vi hadde parlamentarisme. Dette vil merkes på rådhuset og andre tett på, men utenom vil det ikke merkes veldig mye for befolkningen i det hverdagslige. Da vil det nok heller merkes i større grad att vi har et sosialistisk styre i stedet for et borgerlig styre.