Onsdag inviterte partiene Ap, Rødt og SV til pressekonferanse på Kystens hus for å undertegne «Kystens hus-erklæringen».

Med sterk støtte fra SV fikk de blant annet igjennom at parlamentarismen skal fjernes og at Håkøya-forbindelsen skal ut på høring igjen.

To av Jens Ingvald Olsens viktigste kampsaker er allerede gjennomført.

Likevel avviser han at partiet med sine seks representanter stilte ultimatum overfor Ap å danne samarbeid.

– Vi har fått til en avtale vi er veldig godt fornøyd med, smiler Olsen.

– Tok til fornuft

Ap med sine 13 representanter måtte altså gi opp drømmen om byråd.

– Vi ga de ingen ultimatum og de ga seg ikke lett. Vi brukte noen timer på å diskutere styringsmodell. Vi hadde en grundig diskusjon i ni døgn og jeg tror Ap skjønte at å styre i mindretallsbyråd ikke ville være et bra alternativ og at de ville risikere å miste enda flere velgere om to eller fire år, sier Olsen.

63-åringen er godt vant med tøffe forhandlinger og fremstår nå som den store vinneren.

– Vi var flere fra SV og Rødt med lang erfaring fra fagbevegelsen i forhandlingene. Jeg mener dette ikke bare var en seier for oss, men for alle tre partiene, at vi kom fram til denne avtalen, sier Olsen.

Det Ap virker å sitte igjen med er ordførerkjedet om halsen på Kristin Røymo.

– Jeg mener jeg var et like reelt alternativ og vi var klar med det sterke valgresultatet på at vi ikke kunne strekke oss i det uendelige. (Kristin) Røymo og (Jarle) Aarbakke er heller ingen nybegynnere på glattisen. At Arbeiderpartiet gikk bort fra en av de viktigste sakene sine, kommer etter grundige vurderinger gjort i fellesskapet og jeg synes Kristin Røymo argumenterer godt for det valget, sier Olsen.

– Aldri tilbake

Paradoksalt nok må han avvikle parlamentarismen som sittende byråd. Sammen med Gunhild Johansen (SV), Kristin Røymo (Ap) og to til uavklarte fra Arbeiderpartiet, skal de fem danne et overgangsbyråd fram til 1. juli 2016 før man da går tilbake til den gamle formannskapsmodellen.

– På en måte er det en stor glede å avvikle parlamentarismen som byråd, forhåpentlig for godt. Så får jeg heller akseptere det i åtte måneder, sier Olsen.

Han mener det er god grunn til å håpe på at byrådsmodellen ikke kommer tilbake som styringsform i Tromsø.

– Jeg er overrasket over hvor mange folk som ønsket å få bort byrådsmodellen. Det har jeg opplevd i etterkant av valget, at folk har sagt det til meg. Jeg trodde det i hovedsak var politiske nerder som var spesielt interessert, som hadde sterke meninger om det, sier Olsen.

Vanskelig spådom

Rødt gjorde et fenomenalt valg i Tromsø med meget overraskende 14,4 prosent.

– Vi har vært over syv prosent ved de to siste valgene, men at vi skulle komme over 14, var positivt overraskende for oss, så får vi se om det er en blaff eller ikke, sier Olsen.

Etter et liv i opposisjon skal han nå sitte i posisjon.

– Jeg har solid erfaring gjennom mange år i fagbevegelsen og nå de siste fire årene som frikjøpt politiker som gruppeleder for Rødt. Det er ikke bare i Tromsø, men også i Bodø og Sortland, der vi fikk varaordfører, er vi nå i posisjon, så det blir en ny utfordring, som vi forhåpentlig er klar til å ta, sier Olsen.

Han er klar på hvordan en ny hverdag blir seende ut.

– Det vanskeligste som politiker er de mange store forventningene til oss. Når man ikke får de resultatene man ønsker, er politikerens hverdag ofte å forklare hvorfor man ikke fikk til å gjennomføre alt man ønsket. Forhåpentligvis blir det ikke for mange slike saker. Jeg mener Tromsø går en god tid i møte med den avtalen vi har forhandlet fram, sier Olsen.

Frank Reithe, kaféeier på G: – Jeg stemte på Jens Ingvald i dette valget og oppfatter han som en dønn ærlig person. Han sier det han mener, på godt og vondt, så kan man like det eller ikke. Det blir spennende å se hva han får til de neste fire årene. Foto: Marius Hansen
Charlotte Reedtz, førsteamanuensis og psykolog, tidligere partikollega i RV: – Jens Ingvald er en veldig flott fyr og seriøs person som forbereder seg utrolig godt til de sakene han tar opp. Han er pliktoppfyllende i forhold til de ting han lover og ser alltid etter gode løsninger. Foto: UiT
Jens Johan Hjort, avtroppende ordfører: – Jeg har gjentatt til stadighet at jeg betrakter Jens Ingvald som den dyktigste politikeren i kommunestyret. Han er bestandig best forberedt. Vi er uenig i mye i politikken på noen områder, men æres der den æres bør. Foto: Tromsø kommune