Gilbert inn i kommunestyret

I forbindelse med Jens Ingvald Olsens fritak er Mads Gilbert nå formelt inne i kommunestyret for Rødt.

FRITAK: Mads Gilbert er nødt til å søke fritak som fast representant i kommunestyret etter han nå er fast inne. Her er Gilbert fotografert i forbindelse med et kurs for de nye medisinstudentene. Foto: Tobias Stein Eilertsen 

nyheter

Den profilerte og anerkjente legen hadde neppe sett for seg en plass i kommunestyret da han stilte på sisteplass på Rødts valgliste foran årets kommunestyrevalg.

Men brakvalget til Rødt med 14,4 prosents oppslutning gjorde at partiet fikk alle sine seks forhåndskumulerte inn i kommunestyret.

I forbindelse med avviklingen av parlamentarismen og byrådsmodellen til 1. juli 2016, vil Jens Ingvald Olsen nå få fritak for kommunestyret, og med såpass mange kumuleringer er Gilbert nå rykket opp fra 1. vara til fast plass i kommunestyret fram til 1. juli 2016.

– Det stemmer, det, bekrefter Jens Ingvald Olsen.

Vil søke fritak

Mads Gilbert er for tiden på reise, og iTromsø har ikke lykkes å komme i kontakt med ham.

– Jeg har vært i kontakt med Mads, som for tiden er på foredragstur i Malaysia. Det er jo nettopp dette som preger situasjonen hans, at han er ekstremt mye på reise i verden. Han vil nok søke fritak som fast representant ut 2016, forteller Olsen.

Samtidig er det ikke sikkert at Gilbert vil bli fritatt for vervet.

– Han er nødt til å søke om å få det fritaket hvis det er saklig grunn for det. Det tror jeg at det vil være i dette tilfellet, sier Olsen.

Får Gilbert fritak, vil Hanne Stenvaag som i dag er 2. vara for partiet, bli fast representant.

– En ressurs

Jens Ingvald Olsen utelukker likevel ikke at Tromsø vil få se Mads Gilbert i kommunestyret det kommende året.

– Han er forberedt på å steppe inn når det er mulighet for det, men han har jo en arbeidssituasjon som vil gjøre det vanskelig med foredrag over hele verden. Han sto i utgangspunkt på sisteplass, så dette var ikke planen, men nå må han søke fritak, sier Olsen.

Mads Gilbert er kjent for sine sterke politiske meninger og har blant annet representert Rød Valgallianse som representant i Troms fylkesting i tre perioder (1979–87 og 1995–99).

– Mads er en kjemperessurs for oss i Rødt og har jo tre perioder i fylkestinget, så han har erfaring fra folkevalgt organ og er ingen nybegynner. Han var vara i sist periode også, men da hadde vi så mange andre som kunne steppe inn at han ikke var nødt til å møte noen ganger, sier Olsen.