Renholdsselskapet ISS Facility Services skal ta over 25 prosent av renholdet i Tromsø kommune, en tjeneste som nå blir utført av kommunens egen renholdsetat Fagrent.

– Vi har stor stolthet i det vi driver med og renhold er vårt fag. Det viktigste for oss er å ha fornøyde ansatte og fornøyde kunder, sier Hans Georg Høgevoll-Garstad, konserndirektør for ISS Renhold, til iTromsø.

Tilbyr jobb

iTromsø har tidligere skrevet om de 58 renholdsarbeiderne i kommunen som står i fare for å miste jobben etter at byrådet besluttet å privatisere deler av tjenesten.

– Vi ønsker at flest mulig fra kommunen søker jobb hos oss. De har veldig god erfaring og en viktig kunnskap vi ønsker å ta med oss inn i denne jobben. Vi håper så mange som mulig søker jobb hos oss og vi vil tilby Tromsøs gode renholdere en minst like god arbeidshverdag og arbeidsforhold som vil gjøre at de vil trives hos oss.

Garstad kan ikke si noe om hvor mange Fagrent-renholdere de eventuelt vil ansette.

– Antall jobber vil avhenge av hvem som søker og stillingsstørrelse, så det kan jeg ikke uttale meg om her og nå. Men vi er opptatt av at flest mulig søker.

Lang erfaring

Saken har vakt sterke reaksjoner i Tromsø, noe også ISS Renhold sentralt har fått med seg.

– Vi har fått med oss støyet, men vi opplever dette som en mulighet for oss til å vise hva vi står for. Vi er trygge på vår kunnskap rundt dette og en slik overgang er en prosess vi har gjort mange ganger og har svært lang erfaring med, sier Garstad.

Privatiseringen av renholdet har også vekket harme i det politiske Tromsø, især med tanke på at det nå blir sosialistisk styre i byen. Blant annet har Arbeiderpartiet sagt at de vil gjøre sitt ytterste for å reversere byrådets vedtak.

– Vi forholder oss til en gyldig kontrakt på alle måter. Vi bruker all energi på å forberede en god overgang for kommunens medarbeidere og det viktigste for oss er å ivareta menneskene. I slike overgangssituasjoner er det vanlig for oss å ta et møte med de ansatte og informere om hva vi kan tilby, sier Garstad.

Sosial dumping

Leder i fagforbundet i Tromsø kommune, Bjørn Willumsen, går hardt ut mot konkurranseutsettingen av renholdet.

– Det er uhørt at de gjør dette etter at folket i valg har sagt sitt om privatiseringspolitikken. Det er uhørt at de på vei ut døra tar dette siste stikket overfor de kommunale renholderne.

Willumsen går ikke med på Hilmarsens regnestykke om at kommunen sparer penger på avgjørelsen.

– At de skal spare seks millioner er bare tøv. Mesteparten av dette er lønningene til renholderne, så konsekvensene av denne sosiale dumpingen er mindre skatteinntekter til Tromsø kommune. Det er heller ikke et lokalt firma, noe som betyr at overskuddet kanaliseres skattefritt rett ut av kommunen, mener han.

Han ser ikke på ISS’ tilbud om jobb til renholderne som noe plaster på såret.

– De er fortvilet og det er ingen som frivillig vil utsette seg for sosial dumping. Hvis ISS går ut og ber de søke hos dem, så kan det bare ha en årsak, og det er at ISS har vanskelig for å få tak i folk til denne jobben.

– Mangler folkeskikk

Kristine Merethe Larsen, nestleder i LO Tromsø, synes den politiske behandling av saken er hoderystende.

– Øyvind Hilmarsen må lære seg folkeskikk innen politikken. På nasjonalt nivå er det normalt man ikke kommer med politiske vedtak som går på tvers av den påtroppende makta. Slik må man kunne forvente at det håndteres i Tromsø også. Byen har ved valget tydelig sagt ifra hva de mener om politikken i Tromsø, og dette er direkte skammelig av Hilmarsen. Vi vet at ansatte er fortvilt og dette burde han holdt seg for god for, mener Larsen.

Vil stanse vedtaket

Kristin Røymo, påtroppende byrådsleder i overgangsbyrådet og ordfører i Tromsø kommune fra neste sommer, sier til iTromsø at de jobber med å forsøke å endre vedtaket.

– Vi jobber med å få innsyn i de dokumentene som finnes i saken og forsøker å se om det er en formell vei vi kan gå for å hindre disse oppsigelsene. Det er ingen tvil om at byrådsleder Hilmarsen har anledning til å avslutte hele saken, det gis anledning til det ved kun én tilbyder, men det har han vært veldig tydelig på at han ikke vil. Vi skal være sikre på at vi har prøvd alle muligheter, sier Røymo.