– Ingen synes det er gøy å måtte grave opp kompiser

Høstens skredseminar ved universitetet handler i år om viktigheten av å ha med seg en skikompis. Skulle det gå et skred kan en turkompis være ditt eneste håp.

Å VÆRE TURKOMPIS: Medlem i skredgruppen i Den Norske Turistforening (DNT), Mads Andreassen, under en snøprofilgraving på fjellet på Senja. Fjellsportgruppa inviterer til seminar klokken 18.30 på UiT den 8. oktober.  Foto: Privat

NYANSATT: Espen Nordahl er nyansatt prosjektleder ved det kommende nasjonale kompetansesenteret for snøskred i Tromsø. 

nyheter

Det forteller Mads Andreassen i skredgruppen i DNT.

– Det er få som overlever uten en turkompis. Det er viktig at du ikke drar ut alene for da har du ingen backup. Hvis uhellet er ute er det ingen som vet om deg, sier han.

8. oktober inviterer Fjellsportgruppa i Troms Turlag, i samarbeid med Universitetet i Tromsø, til skredseminar med foredrag og debatt på campus om nettopp viktigheten av å ikke dra alene på tur.

Les også: Leder nytt snøskredsenter

Flere skred

– Vi ønsker å utfordre og fokusere på hvor viktig det er å gjøre riktige sporvalg på fjellet, kjenne igjen utfordrende terreng og det å ha med seg en turkompis, sier han om seminaret.

Ifølge Andreassen var man heldige med føret forrige sesong fordi mye regn var med på å stabilisere snødekket tidlig.

– Men i Lyngen har nok de små skredene allerede begynt å gå, og når vi får mye vind og snø vil det komme skred, sier han og viser til at stadig flere nå har tatt fram skiene og er klare for en ny sesong.

– Folk har begynt å kjøre i Lyngen nå. Tromsø er toppturhovedstaden i Norge og det er enormt mye folk som står på ski, sier han.

Les også: Fikk 99.000 kroner i støtte

– Øv med skredsøker

Interessen for skikjøring har ifølge Andreassen eksplodert, og stadig flere prøver seg på toppturer.

– Det er viktig å tenke på at så snart snøen kommer så kan det gå skred. Vær bevisst på hvor du går og gjør deg opp en mening og hvilket spor du skal velge. Dra heller ikke ut på tur alene.

Han understreker også viktigheten av skredtrening før man beveger seg i fjellet.

– Det er ingen som synes det er gøy å måtte grave opp kompiser, så husk og øve med skredsøker og sørg for at hele turfølget kan bruke skred- og søkerutstyr, oppfordrer Andreassen.

Les også: - Hadde han kjørt to meter til hadde han styrtet ned et stup

Utløser skred selv

Espen Nordahl er nyansatt prosjektleder ved UIT/NVE for det kommende nasjonale kompetansesenteret for snøskred i Tromsø, og er blant foredragsholderne under skredseminaret.

– Vi vil høre med brukerne hva de ønsker og trenger i et slikt senter. Vi skal drive med forskning og formidling med fokus på den menneskelige faktoren ved snøskred. Ofte er det vi selv som er skyld i de fleste skredene. Vi ønsker å redusere antall omkomne i skred og da trenger vi større bevissthet rundt oss selv og de vi er på tur med, samt hvordan vi oppfører oss og hvem vi har med oss på tur. Det er viktig å planlegge og kartlegge nivået i gruppa, sier Nordahl.