iTromsø mener

Våpen på avveie

Det er all grunn til bekymre seg over alle våpnene som er på avveie.

ULOVLIGE VÅPEN: I Troms er det registrert 1.002 døde våpeneiere, og ingen vet hvor våpnene befinner seg eller hvem som har dem. Dette bildet er tatt i forbindelse med en sak om våpenbeslag i Tromsø fra 2011. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

I Norge står 38 000 avdøde personer registrert som eiere av nærmere 70.000 våpen. Hvem som nå besitter våpnene, finnes det ikke full oversikt over. Det er bekymringsfullt.

Problematikken omkring døde våpeneiere og hvor våpnene deres blir av, ble først omtalt av Politiforum. Antallet våpen det er snakk om, er så høyt at det er all grunn til bekymring. Bare i Troms fylke viser Våpenregisteret ifølge forvaltningssjef Astrid Nilsen i Troms politidistrikt at det er våpen registrert på mer enn 1.000 avdøde personer, som kan ha tillatelse for ett eller flere våpen.

Våpenhold skal alltid være godkjent og registrert, og det er våpenforskriften som inneholder bestemmelser om hva som skal skje med et våpen når våpeneieren dør. I utgangspunktet er det arvingene som overtar våpnene etter den som har gått bort. Hovedregelen er selvsagt at alle som overtar et våpen er søknadspliktige og skal kontakte politiet, uansett om våpen kjøpes eller arves. Det er imidlertid stor sannsynlighet for at mange arvinger ikke er klar over disse bestemmelsene, og dermed uten å tenke nærmere over det, faktisk ender opp med ulovlig våpenbesittelse.

Våpenloven sier at ulovlig besittelse av våpen i de groveste tilfellene kan straffes med bøter eller fengsel i inntil fire år. Men overfor arvinger som uforvarende har overtrådt bestemmelsene, sier politiet at de utøver toleranse i håndhevelsen, og gjerne ser at arvinger tar kontakt. Uansett bør reglene åpenbart bli klarere, og ikke minst gjort bedre kjent overfor publikum. Det er i den forbindelse viktig at politiet følger opp dødsbo der våpen er registrert på en bedre måte enn hva tilfellet har vært til nå.

De aller fleste våpen som er registrert på privatpersoner her i landet, gjelder folk som driver med rypejakt, elgjakt og lignende, eller som driver med konkurranseskyting i organiserte former gjennom skytterlag – seriøse og hederlige folk med et bevisst forhold til forpliktelser og farer ved det å eie et våpen. Det er når våpen havner i hendene på ukyndige folk, for ikke å snakke om kriminelle miljøer, at problemer oppstår. Det er noe vi for all del må forebygge og unngå at skjer. Derfor må overtakelse av våpen etter dødsbo tas på alvor, og prioriteres høyere av politiet.

Les mer om saken her: Over 1.000 våpen på avveie i Troms

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter