Brukte 30 mill. på luksushorer

I sitt forrige yrke som økonom, brukte 56-åringen flere 10-tall millioner kroner på luksusprostituerte. Pengene underslo han fra sin arbeidsgiver i hjemlandet.

  Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

nyheter

Nå er den mannlige sykepleieren også dømt for tyveri fra kolleger på universitetssykehuset. Selv om beløpene bare er småpenger sammenlignet med de 30 millionene han i sin tid underslo, er mannen dømt til 24 dager fengsel. Han må også tilbakebetale til sammen 37.000 kroner til sine offer.

LES OGSÅ: Massasjeinstitutt tilbyr fortsatt sextjenester

Ingen kjente til

Kommunikasjonsdirektør Hilde Pettersen bekrefter at svensken er oppsagt fra sin stilling som sykepleier. Hva vedkommende gjør i dag, har hun ingen kjennskap til.

Da 56-åringen startet som sykepleier på UNN for rundt fem år siden, var det ingen som kjente til hans fortid. Med på lasset til Tromsø, var også hans samboer som jobbet ved en lokal bedrift. Hun har aldri vært involvert i mannens ulovlige fremferd.

LES OGSÅ: 40-tall eskortejenter selger sex

Ny utdannelse

Domfelte tok ny utdannelse i voksen alder etter å ha sonet fengselsstraffen i Sverige på fem og et halvt års fengsel. Dommen sier også at han skal tilbakebetale nesten 30 millioner kroner pluss renter til sin tidligere arbeidsgiver.

Tyveriene i Tromsø foregikk fra kollegenes låste skap på sykehuset. Ved hjelp av deres bankkort og ID-brikke, overførte han 33.000 kroner til seg selv. I et annet tilfelle brukte han et kort til å betale en flyreise på 3.690 kroner.

LES OGSÅ: Dømt til fengsel for grovt bedrageri

Kreativ bokføring

I Sverige opererte mannen i langt større omfang. I løpet av en periode på ni år, underslo han årlig fra 670.000 til fem millioner kroner. Det lot seg gjøre ved kreativ bokføring i den kommunale boligstiftelsen hvor han var økonomiansvarlig.

Pengene gikk til et luksusliv på fine hoteller. Dit ble prostituerte fløyet inn fra ulike eskortebyrå ute i Europa.

Toppidrettsmann

Svensken, som tidligere var toppidrettsmann i sin gren, kunne risikert åtte års fengsel. Retten i hjemlandet konkluderte med at han hadde satt underskuddene i system og misbrukte arbeidsgiverens tillit til ham.

Mannens forsvarer trakk i retten fram dårlige kontrollrutiner som et formildende forhold. Han nevnte også at hans klient var sykelig opptatt av sex og at det var årsaken til hans store aktivitet med luksusprostituerte. Det ble ikke vektlagt da dommen forelå.