Blandet kritikk for Skjoldbjærgs «Okkupert»

Norges dyreste TV-serie hadde premiere søndag. Seertallene var høye, men kritikken blandet.
nyheter

LANES: Tromsøregissør Erik Skjoldbjærg sto bak roret til TV2s nyeste gigantsatsing «Okkupert». Serien har et rekordstort budsjett på rundt 90 millioner kroner og tar for seg et fiktivt scenario der Russland tar over styringen i Norge på oppfordring fra EU. Det har kommet blandede tilbakemeldinger, både fra norske anmeldere og russiske medier som har kritisert serien kraftig. I norske medier har terningkastene blant annet havnet på en treer i VG og Dagbladet, en firer i Aftenposten og en femmer i Nettavisen. Skjoldbjærg får med seg anmeldelsene, men lar seg ikke bry altfor mye om terningkastene.

– Slik jeg ser det har vi i all hovedsak fått positive anmeldelser, med unntak av de to store tabloidavisene i VG og Dagbladet, som er litt kjedelig. Men jeg har klokkertro på denne serien, konstaterer tromsøregissøren.

Les også: TV-aktuell Høyem tilbake til Tromsø

Voldsomme seertall

Da serien hadde premiere på søndag satt hele 663.000 nordmenn foran TV-skjermen. Dette er gode tall, som blant annet topper TV2s forrige storsatsing «Frikjent» med tre tusen seere, noe som gjør det til rekordoppslutning for en dramaserie på kanalen.

– Det er fantastisk morsomt å sette rekord for en sånn type serie. Vi er veldig godt fornøyde, sier kommunikasjonssjef i TV2, Jan-Petter Dahl, til VG.

Skjoldbjærg, som er relativt ny til TV-produksjon, er også glad for at mange fikk med seg førsteepisoden.

– Ettersom dette er min første store TV-produksjon hadde jeg ikke noen konkrete forventninger til seertall, men jeg har forstått det slik at det har vært en seersuksess. Jeg liker også at det har skapt et enormt engasjement, noe jeg ikke har opplevd i like stor grad ved mine tidligere produksjoner.

«Russland-fiendtlig»

Serien har som nevnt fått kritikk fra russiske medier, som har beskrevet den som støtende og «Russland-fiendtlig». Også norske eksperter har gått kritisk ut mot serien, deriblant Russland-kjenner Peter Normann Waage som kaller serien «usmakelig».

– En slik fremstilling av Russland er det siste et tiltakende anstrengt forhold mellom Norge og Russland trenger, uttalte Waage i Klassekampen tirsdag.

Disse påstandene feier Skjoldbjærg bort umiddelbart.

– Jeg mener han undervurderer publikum grovt hvis han tror denne produksjonen vil endre folks bilde på Russland. Dette er fiksjon, ikke propaganda. Folk flest har en mye mer nyansert holdning til fiksjon enn han later å tro.

Neste prosjekt for Skjoldbjærg er for øvrig en kinofilm kalt «Pyroman», som vil være på norske kinolerreter i løpet av neste år.