Knølhval observert i Kaldfjord

I slutten av forrige uke ble det observert knølhval i Kaldfjord. Det er ikke uvanlig, forklarer professor Audun Rikardsen.

Her er knølhvaler fra 30. oktober i fjor, dagen de inntok kysten i Tromsø. Foto: Audun Rikardsen  Foto: Audun Rikardsen

Audun Rikardsen er professor for arktisk og marin biologi ved UiT, og har god kjennskap til knølhvalen. Foto: Linn Blomkvist  Foto: LINN BLOMKVIST

nyheter

- Det er ingen grunn til å tro at hvalinvasjonen er startet nå. Det er ikke uvanlig å se enkeltindivider av knølhval både sommer og høst utenfor kysten av Troms. Men dette kan godt være et individ som var sist vinter og er innom for å sjekke forholdene, sier Audun Rikardsen, professor i arktisk og marin biologi ved Universitetet i Tromsø.

LES OGSÅ: - Audun Rikardsen kåret til årets nordiske naturfotograf

Kommer med silda

– Det er vanlig å få en og annen knølhval innom kysten. Men når den store invasjonen med hvaler kommer, som vi håper de gjør også i år, så kommer de sammen med silda som i de siste årene har valgt å overvintre i fjordene utenfor Tromsø. De fleste hvalene er nok allerede der hvor silda befinner seg nå, og når disse sildestimene treffer kysten, så er hvalene der nesten på dagen, sier Rikardsen.

Knølhvalen kommer vanligvis rundt starten av november. I fjor kom de 30. oktober.

– Hvalene blir utenfor Tromsø til silda forflytter seg videre sørover for å gyte. De drar vanligvis rundt slutten av januar. De siste hvalene som kom i fjor var her til midten av februar i år, sier han.

LES OGSÅ: Sjekk dette hval-blinkskuddet

Ingen garanti

Det er flest hvalene kommer i november og desember, det blir færre i januar når de begynner å trekke sørover.

– Etter nyttår trekker også mye av silda og kvalene inn utenfor Senja og i Andsfjorden. I dette området var det mye spekkhogger i januar og februar i år, men færre knølhval en det har vært der i samme tidsrom tidligere år. Det kan virke som om silda kommer inn litt lenger nord for hvert år, så det blir spennende å se hvor de kommer i år, om de kommer, sier Rikardsen.

LES OGSÅ: Viser frem gigantisk hvalpenis

Knølhvalen har god hukommelse og de kommer tilbake til de samme stedene der de vet det var mat tidligere, og nye individer følger etter.

– Det et er ingen garanti for at silda og hvalen kommer, eller hvor mange år dette fenomenet vil vare. Det man med sikkerhet kan si at det ikke vil vare evig. Men sannsynligheten for at silda og hvalen også kommer i år er relativt høy, da sildebestanden fortsatt er dominert av relativt gammel sild. Som for oss mennesker, så har man jo en tendens til å gjøre mer det samme jo eldre man blir. Når det kommer store og unge årsklasser kan det fort bli et «ungdomsopprør», og da kan silda fort vandre helt andre steder, og hvalene følger etter, sier han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter