– Jeg er ikke overrasket. Vi sendte inn reguleringsplanforslaget for å høre med kommunen om hva de synes. Vi kjenner områdeprogrammet og vet at vi utfordrer høyden, sier arkitekt Ole Einejord i CODE arkitektur as.

«Fremmedelement»

Arkitektkontoret er på vegne av Berg Eiendomsutvikling AS engasjert for å utvikle Sjøkanten Senter i Lanesbukta til et urbant område med plass for både bolig og næring fordelt på tre bygg.

I det første utbyggingsforslaget som ble sendt kommunen i fjor høst utgjorde et rundt boligtårn blikkfanget ytterst på Lanesodden. Byutvikling konkluderte imidlertid med at de ikke kom til å fremme planmaterialet til offentlig ettersyn fordi «det runde, høye bygget fremstår som et fremmedelement i området».

I august i år sendte arkitekten inn et nytt forslag hvor det runde tårnet er omarbeidet til et firkantet bygg i 12 etasjer.

– Alle byggene blir ikke like høye. Ifølge politiske signaler er det ønske om høyere bygg i Tromsø. Nå må vi finne ut om byutviklingsdiskusjonen kan føres videre selv om byutviklingsetaten mener det er for høyt, sier Einejord.

Strandpromenade

Arkitekten mener høyden på bygget er med på å gi god kvalitet både på boligene og for boområdet på Lanes. I tillegg legger de til rette for en 1.600 kvadratmeter stor offentlig sjøpark med strandpromenade, med klimaskjerming av strandpromenade og sitteplasser.

– Jeg skjønner ikke holdningen til utviklingen av byen og hva man ønsker i Tromsø når man sier nei til utvikling av 7.000 kvadratmeter næring, boliger med høy kvalitet og offentlig park med strandpromenade.

Påvirker utsikten

Byutvikling viser i sitt svar til arkitekten til den nylig vedtatte arealdelen av kommuneplanen hvor det står at «høyhus på Tromsøya må plasseres slik at vesentlig utsikt mot sundet ikke forringes».

– Bygget på 12 etasjer vil overstige førende prinsipper i områdeprogrammet for Lanesbukta, og bygget vil påvirke utsikten mot sundet for bakomliggende bebyggelse negativt, mener Byutvikling, og konkluderer med at de ikke vil gå videre med planforslaget «før bygget følger prinsippene i områdeprogrammet».

En kasteball

Daglig leder Pål Berg i Berg Eiendomsutvikling mener de har lyttet til politiske signaler når de har utformet Sjøkanten Senter. Når de nå nok en gang blir bedt om å gjøre endringer, føler han seg som en kasteball.

– Vi mener boligbygget på 12 etasjer ikke skyggelegger omkringliggende boligbebyggelse, noe som er vist gjennom skyggediagrammer. Etter å ha holdt på i 10 år med skiftende saksbehandlere, føler vi oss som en kasteball. Vi har problemer med å forholde oss til endringene som kommer hele tiden.

– Hva gjør dere nå?

– Jeg vet ikke. Jeg mener vi er kommet dit at det er vi som må imøtekommes av byutvikling, og ikke bare vise til et områdeprogram som jeg mener er udatert, sier Berg.

«FREMMEDELEMENT»: Dette runde boligtårnet omtalte byutvikling som «et fremmedelement», nå har arkitekten erstattet det med et firkantet bygg. Illustrasjon: CODE arkitektur as