SANDNESHAMN: Det siste er at partene har engasjert advokater for å få sine interesser ivaretatt. Øistein Karlsen og kona Hanne Kristiansen har juridisk bistand fra Kåre Fjetland i Oslo, mens Tom Lunde håndterer saken for ekteparet Ann Rita og Kristian Eines.

Fungeres ikke

Vann og avløp i kommunen mener at årsaken ligger i et infiltrasjonsanlegg som Karlsen og Kristiansen tok i bruk i 2007. Der er det benyttet fyllmasser som gjør at anlegget ikke fungerer slik kommunen krever. Ekteparet på sin side mener at luktproblemene og forurensningene i grunnen kommer fra kloakken til Eines.

Må repareres

– Kommunen har på nytt kommet til at anlegget til Karlsen og Kristiansen må istandsettes. Fylkesmannen på sin side er av en annen oppfatning. Og siden det ikke er kommet nye momenter i saken, går jeg ut fra at denne runden ikke ender annerledes, sier Fjetland.

Føljetong

Advokaten er oppgitt over at dette er blitt en føljetong i byråkratiet.

– Mine klienter har fått pålegg om å utbedre infiltrasjonsanlegget, men ikke bytte det ut. Slik saken har utviklet seg, kan det ende med at vi går på entreprenøren som i sin tid sto for leveransen. Kommer det er krav fra kommunen eller Fylkesmannen, er det neste steg, sier osloadvokaten.

Ingen myndighet

Jurist hos Vann og avløp, Eirik Dalsbø Lohne, sier at kommunen ikke har myndighet til å forlange utskifting.

– Likevel mener vi at Karlsen og Kristiansen står for forurensningen. De målingene vi har foretatt, viser store konsentrasjoner av nitrogen og fosfor i grunnen. Det skyldes bruken av feile masser i og rundt infiltrasjonsanlegget.

Kloakklukt

Dalsbøe Lohne sier at denne tvisten ikke omhandler påstandene om at kloakken til ekteparet Eines er årsaken til den – til tider – intense kloakklukten i nabolaget.

– Dette punktet er omhandlet i dokumentene. Derfor har vi åpnet for at Fylkesmannen også kan se på den siden av tvisten.

Trekkes tilbake

– Vi er også åpne for at utslippstillatelsen fra 2006 kan trekkes tilbake. Skjer det, må et helt nytt anlegg etableres.

Juristen i Vann og avløp understreker at han er innstilt på å få denne saken ut av verden. I den forbindelse anbefaler han en ny befaring til Sandneshamn med alle parter til stede.

Advokat Tom Lunde har ikke svart på henvendelsene fra iTromsø.