Undersøkelsen er gjennomført av TNS Gallup på oppdrag fra UiT Norges arktiske universitet, og viser at tilfredsheten med utdanningen fra UiT og Høgskolen i Finnmark (HiF) er generelt høy.

Overrasket

Totalt 83 prosent av kandidatene svarer at de er tilfredse og hele 68 prosent av de spurte kunne tenke seg å studere videre ved UiT.

– UiT har gode resultater og noen forbedringspunkter. Jeg forventet positive resultater, men det som overrasker meg mest er at så mange av kandidatene er interessert i å komme tilbake til UiT sier, prosjektleder hos TNS Gallup, Roar Hind, som har hatt hovedansvaret for utformingen av rapporten.

Les også: Overbooking på UiT

51 prosent blir i landsdelen

Så mange som 85 prosent av kandidatene ved UiT/HiF fikk sin første jobb innen tre måneder etter fullført utdanning.

85 prosent av kandidatene oppgir i undersøkelsen å være i ansatt på heltid på undersøkelsestidspunktet, og ni av ti kandidater mener utdanningen er relevant i forhold til nåværende jobb.

Nestleder i Studentparlamentet, Emil Ellefsen, mener undersøkelsen legger et viktig grunnlag for den videre utviklingen av studieprogrammene.

– Undersøkelsen viser at UiT har et veldig godt tilbud og at de scorer godt på landsbasis. Det er bra at så mange får full jobb tidlig og at de finner utdanningen ved UiT relevant for arbeidslivet. Det er positivt at studentene får jobb der de ønsker å bo, og at den plassen er i Nord-Norge. Det er en voldsom netto tilflytning til Troms og Tromsø takket være UiT, og universitetet spiller en stor regional rolle ved å sikre landsdelen arbeidskraft med høyere utdanning, sier Ellefsen.

Undersøkelsen viser at 43 prosent av kandidatene har Troms som hjemstedsfylke før studiene. Den konkluderer med at Troms har en netto tilflytting på åtte prosentpoeng når man ser på hvor kandidatene jobber i dag.

Les også: Kari Traa til studentdag på UiT

– En vei å gå

I undersøkelsen etterlyser kandidatene imidlertid større kreativitet og nyskapning, samt en sterkere tilknytning mellom UiT og arbeidslivet.

– Studentene ønsker seg internships, jobbsøkerkurs og en plattform hvor de kan møte arbeidslivet. Vi vet at UiT er bevisst på problemstillingen og at dette er under utvikling. Studentene ønsker å få arbeidslivet inn på UiT. Nå tas saken i egne hender ved å arrangere næringslivsdager i regi av studentene selv. Universitetet har en vei å gå, men arbeidet er påbegynt, sier nestlederen i Studentparlamentet.

Bedre samarbeid

Prorektor for utdanning ved UiT, Wenche Jacobsen, gleder seg over de gode resultatene.

– Det som er artig å se er at det holder seg stabilt godt hvis vi sammenligner med de to tidligere undersøkelsene som er gjort. Samtidig er det ting vi må jobbe med. UiT, studentene og arbeidslivet må få til et bedre samarbeid hvor arbeidslivet legger til rette for studentene, sier hun.

Til tross for gode resultater i undersøkelsen mener Jacobsen det er viktig å ikke slå seg til ro med det.

– Vi kan ikke hvile på laurbærene – selv der det går bra. Vi må ha det på agendaen og sette oss mål som vi kan jobbe videre med, sier prorektoren.