Gründeren av Kaffebønna har fått smaken på enda mer kaffe. Avdelingen på Strandtorget er nedbetalt og gjeldfri, nå mener han det er på tide å gjøre endringer for å kunne selge enda mer kaffe og bakervarer.

Satser stort

- Denne her er nedbetalt og gjeldfri for lenge siden. Alternativet til å satse er det motsatte, å legge ned. Det går ikke. Jeg bruker et par millioner på oppussingen og utvidelsen. Det blir den dyreste og største av kaffebarene jeg har, sier Bjørn Helberg.

Når Kaffebønna på Strandtorget er ferdig oppusset blir det 70 sitteplasser. Helberg overtar arealet til frisør Benoni & Rosa og dobler dermed arealet. Noe av det økte arealet blir brukt når han flytter brødutsalget fra Markedsplassen til Strandtorget, og skal også friste med ny isbar.

- Jeg satser stort, jeg kan ikke la være. Jeg satser på is hele året med en egen isdisk.

Helberg driver også kaffebar på Stortorget, Jekta og i lobbyen på Radisson Blu, i tillegg til pizzarestauranten Casa Inferno.

- Vi har hatt et bra år med god trend på alle stedene. Kaffe blir aldri feil.

Palisander-bar

Mange utenlandske kaffebarer har gjort sitt inntok i Norge og flere er på vei. Helberg investerer ikke på Strandtorget for å møte en eventuell hardere konkurranse om kaffe-kundene.

- Det er vel bare et tidsspørsmål før noen av kjedene etablerer seg i Tromsø. Kaffebrenneriet er den største og flinkeste i klassen og de eneste som tjener penger. Jeg aner ikke om de skal til Tromsø.

Kaffebar-gründeren går grundig til verks når han skal bygge om. Det blir omtrent bare kassaapparatet, kaffemaskinen og taklampene som overlever oppussingen. Det blir nye stoler, bord og skinnsofaer, og en flunke ny bar i retro-materialer.

- Arkitekten har fått fatt i et parti palisandertre som vi gjenbruker. Palisanderen brukes som panel til barfronten.

Pop ut-kaffebar

Han har akkurat lagt bak seg tidenes omsetningsmåned på Strandtorget, og om noen uker stenger han dørene for å starte det omfattende arbeidet.

- Vi økte med over 40 prosent i september, det er helt vilt. Det henger sammen med en mild september, og vi har ennå ikke tatt inn utemøblene. Lørdag 24. oktober er siste åpningsdag til vi åpner igjen i begynnelsen av desember.

Han kan imidlertid trøste alle avhengige av Kaffebønna-kaffe med at det i byggeperioden likevel blir mulig å få seg kaffe.

- Vi åpner en pop up-kaffebar på The Edge, så kaffe blir det fortsatt mulig å få. De var The Edge sitt utspill fordi de er mye her.

Av Kjetil Vik og Ronald Johansen (foto)