Politiet i Tromsø er først ut til å ta i bruk det nye nødnettet. I tillegg til Brann og redning og AMK som også vil ta i bruk det nye nødnettet, vil andre beredskapsorganisasjoner som Røde Kors, Sivilforsvaret og andre komme etter.

– Det nye nødnettet er avlyttingssikkert, som er noe av det viktigste. Nødetatene kan utveksle sensitiv informasjon som de ikke kunne over det gamle sambandet. Det gjelder alt fra taktisk informasjon til personopplysninger om helsemessige årsaker. Tidligere var det mange som kunne lytte til frekvensen på politiradioen, så jeg bruker å si at vi nå legger ned Norges største nærradio, sier Jon Are Pettersen i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

– En stor dag

Fungerende politimester i Tromsø, Astrid Nilsen, er meget fornøyd.

– Det er en stor dag for Troms politidistrikt og en dag vi har ventet lenge på. Det nye nødnettet gjør oss bedre i stand til å håndtere de store krisene. Vi får bedre dekning på områder vi ikke hadde dekning tidligere, og lyttekvaliteten er mye bedre enn tidligere, slik at man unngår feilkommunikasjon, sier Nilsen.

Kryptert samband gjør at man kan håndtere operasjoner på en mye bedre måte enn tidligere.

– Vi kan dele sensitiv informasjon på en annen måte, spesielt taktiske dispensasjoner, noe vi måtte ta i vurderingen tidligere med det gamle nettet, fordi man ikke visste hvem som lyttet, sier Nilsen.

Nå som den gamle politiradioen forsvinner, sier Nilsen at de må være flinke til å få ut nødvendig informasjon gjennom andre kanaler.

– Hver etat har sine samband og kan ikke lytte til hverandre til enhver tid, men ved felles aksjoner har man en felles talegruppe, som gjør at man har et felles nett, sier Ørjan Hole, assisterende prosjektleder for nødnett i Tromsø politidistrikt.

– Bedre dekning

DNK er meget fornøyd med det nye nettet.

– Det som er nytt med det nye nødnettet er at det er heldigitalt og avlyttingssikkert. Det nye nødnettet er mer robust, gir bedre dekning og har luket unna mye bakgrunnsstøy fra tidligere, sier Gunnar Halden.

Informasjonen kommer naturlig nok til å bli mer styrt fremover.

– Tidligere måtte man bruke alternative kommunikasjonsmetoder ved enkelte tilfeller, noe som var en hemsko, men nå kan for eksempel en politimann fra Oslo samhandle med en brannmann fra Kirkenes i Tromsø. Sambandet går på tvers av fylkesgrensene, noe som er en styrke, sier Pettersen.

Bodø/Salten er ute med det nye nødnettet i neste uke, Vest-Finnmark kommer så etter, før Øst-Finnmark, som er sist ut, får sitt nett 1. desember.

– Nettet fungerer ikke bare over fylkesgrensene, men det jobbes også med landegrensene, som Sverige, som har samme teknologi, spesielt ved felles aksjoner på Østlandet, sier Hilde Holter Eriksen, kommunikasjonsansvarlig i Motorola Norge, som er hovedleverandøren av det nye nettet.

– Dette er den største kontrakten vi har på verdensbasis. Vi har satt inn samband i 2.200 kjøretøy og har utplassert 16.000 radioer, sier Holter Eriksen.