Tommy Olsen jobber til daglig i barnehage. Han har et stort ønske om å kunne bidra i flyktningkrisen, og vil dra til Lesvos for å hjelpe til i det arbeidet gjennom gruppen «Dråpen i havet» som ble startet opp av Trude Jakobsen fra Jar.

– Jeg bruker sosiale medier for å finne noen som er interessert i å bidra. Nå leter jeg etter noen som kan og vil reise til Lesvos og jobbe frivillig under «Dråpen i havet». De tar imot flyktninger som kommer inn til Lesvos, og det er mange, sier Olsen.

Olsen jobber ikke med organisasjonen, men har hatt mye kontakt med dem. Han har et behov for å gjøre noe mer enn å donere penger til flyktningkrisen.

Hold deg oppdatert: Følg iTromsø på Facebook

Kostnadsproblemer

– Jeg har planer om å reise ned selv. Mange reiser ned alene eller to og to sammen, sier han.

Det er ønskelig å ha med noen med medisinsk bakgrunn som er vant til stressende situasjoner, og noen som kan snakke arabisk for å få bedre kommunikasjon med flyktningene.

– Problemet med å få frivillige er at dette koster mye penger. For veldig mange er det et kostnadsspørsmål. Det er mange som ønsker å være med, men som ikke kan, sier Olsen

Tommy Olsen ønsker å finne noen som kan og vil være med som frivillig og reise til Lesvos for å hjelpe alle flyktningene som kommer dit. Men alt må betales av egen lomme.

– Jeg har allerede blitt kontaktet av flere, men som av økonomiske årsaker ikke har mulighet til å reise nedover. Men jeg ønsker å sette sammen et team på fire eller åtte stykker, og vi vil da jobbe under «Dråpen i havet» i en til to uker, sier han.

Må være psykisk sterk

Trude Jakobsen, grunnlegger for organisasjonen «Dråpen i havet», mener man må være forberedt på alt hvis man skal være frivillig i Lesvos.

– Man må forberede seg på at det er uforutsigbart. For eksempel når de kommer i land, settes det opp busser til flyktningleirene. Mens andre dager blir disse bussene stoppet, eller leirer kan bli lagt ned på dagen, sier Jakobsen.

Så langt har det vært rundt 120 frivillige gjennom organisasjonen i Lesvos og andre steder i Hellas.

– Har folk muligheten til det, er sterke og kan håndtere en vanskelig situasjon, vil jeg anbefale de å gjøre det. Det er en veldig meningsfylt opplevelse, men man må forstå at det ikke er en eventyrferie. Det er ikke noe som egner seg for folk som tror det er å stå på en strand å ta bilde, sier hun.

Som frivillig vil man få oppgaver som å ta imot folk på stranden, speide etter båter, sortere klær og utstyr eller lage og dele ut mat til de flyktningene som kommer.

I LAND: Her kommer mange syriske flyktninger i land på en av strendene i Lesvos i Hellas. Foto: Achilleas Zavallis, Reuters
PSYKISK STERK: Grunnlegger av «Dråpen i havet», Trude Jakobsen, sier at man må være psykisk sterk for reise til Hellas for å hjelpe flyktningene. Foto: Privat