Nå er ting på stell for Rasu (46) og familien

Rasu Teklemichael Kahsay (46) og familien har fått det litt bedre etter oppslaget i iTromsø.

BOLIGJAKT: Rasu Teklemichael Kahsay er på jakt etter ny bolig. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Tromsø skrev 26. september om flyktningen Rasu (46) som bor sammen med kona Bsrat Tekste (37) og deres fire år gamle datter i et gammelt hus i Grønnegata med alvorlige mangler. De betaler 12.000 kroner pluss strøm for en bolig med alvorlige mangler, få muligheter for oppvarming grunnet dårlig isolering og et kjøkken de ikke kan bruke.

Nå har det imidlertid skjedd noen forbedringer.

– Ja, ting er litt bedre nå. Jeg har TV og strøm nå, men jeg forsøker fortsatt å finne en ny bolig, sier Kahsay til iTromsø.

– De har ikke fått seg ny bolig, men det har blitt ordnet med strømmen slik at han får brukt vaskemaskinen. Men det er fortsatt slik at han om han bruker kjøkkenet oppe, så går sikringen, sier Bjørnar Pettersen, som arbeider sammen med Kahsay på «Slottet» i Tromsø kommune.

Får kompensasjon

Ifølge Kahsyas arbeidskollegaer på «Slottet», har huseieren lagt seg langfalt.

– Huseieren har lagt seg langflat og kommet med varmeovn og hybelkomfyr. I tillegg har vi kommet med en parafinovn. Han la seg skinnflat, sier Willy Hansen, som arbeider sammen med Kahsay på «Slottet».

Huseier Jarl Johansen opplyser til iTromsø at Kahsay og familien vil bli kompensert for ulempene manglene i boligen har medført. Han forteller også at husleien er redusert fra 12.500 kroner i måneden til 10.500.

Lovet bedring

Rasu og familien er imidlertid fortsatt på jakt etter ny bolig.

– Det har blitt en enighet med huseieren om at han kan se seg om etter ny bolig uten oppsigelsestid. Det har vært en elektriker inne, man han turte ikke å røre det gamle sikringsskapet. Alt må byttes der, sier Pettersen.

Ifølge Hansen er det imidlertid lovet bedring.

– Huseieren har rettet opp litt og lovet å rette opp resten. Det skal komme nytt sikringsskap og bli lagt inn ny strøm, så får vi se hva det blir til, sier han.

I etterkant av oppslaget i iTromsø lovet både Kristin Røymo (Ap) og Ingrid Marie Kielland (SV) at de ville iverksette bygging av flere kommunale boliger for å være forberedt når flere flyktninger ankommer Tromsø.

– Alt er utbedret

Familien leier boligen av selskapet Trombo AS. Daglig leder Morten Walthinsen bekrefter at det er gjort forbedringer.

– Jeg vet at det har vært en elektriker der og jobbet og at det fortsatt skal gjøres enda mer der, men nøyaktig hvor langt de har kommet og hva som er gjort, må du ta med huseier, sier Walthinsen.

Jarl Johansen bekrefter dette og opplyser at alt nå er utbedret.

– Alt som Rasu hadde på sin mangelliste er utbedret. Vi har utover det montert ekstra ovner i etasjene, ordnet med ny komfyr og bestilt skifting av sikringsskap. Sistnevnte er lovet oppstart mandag, sier han.

Samtidig har Johansen forståelse for at familien trolig kommer til å flytte.

– Vi har god dialog med leietaker og hans kontaktpersoner i Tromsø kommune. Det jobbes fortløpende med å se på andre løsninger blant annet å finne ham og familien ny plass og bo, sier han.