Siden i sommer har tromsøværingen vært opptatt av å dokumentere graffitiverk og sirlig utført gatekunst både i Bergen, hvor han bor til daglig, men nå senest også i Tromsø.

- Det er en slags safari i egen by. Det er så mye fint som man ikke vet om, sier han.

Utstyrt med et våkent blikk, gode sko og et lite kamera har han opplevd en helt ny verden. Fotosamlingen hans er allerede oppe i 1500 bilder og den vokser stadig.

- Gatekunst og graffiti er en avansert og veldig fin kunstform som finnes overalt i verden. Mens graffiti er en kunstnerisk signatur, er gatekunst både et figurativ og non-figurativt kunstverk, sier han.

Pensjonister trykker "liker"

Selv er han ikke aktiv i miljøet annet enn at han fotograferer verkene i byrommet. Nå har han også lagt ut flere bilder på Facebook-gruppa "Gamle Tromsø" til god respons.

- Det er alt fra ungdommer til pensjonister som liker og kommenterer på bildene mine. Det er tydelig at gatekunst treffer noe i oss uavhengig av alder, sier Jakobsen.

Ser ikke kunsten

Den ivrige hobbyfotografen beskriver gatekunst som en ferskvare, der kunstverket kan og vil forandres. Andre kunstnere vil forandre det, eller male over det opprinnelige. Da han var i Tromsø for to uker siden gikk han ut på gata for å spørre folk om de visste om noen fine graffitiverk. De aller fleste sa nei.

- Vi kan glatt gå forbi uten å ense de fantastiske kunstverkene som er oppført rundt oss. Noen ganger må man lete litt i smug og portrom, mens andre ganger er det eneste som behøves å løfte blikket, sier han, og henviser til det gigantiske verket som er plassert rett overfor Cirka i byen.

Nulltoleranse for tagging

iTromsø har denne uka bedt dere lesere om å sende inn bilder av byens morsomste tagger. Øistein Jakobsen er klinkende klar på én ting:

- Tagging er ikke graffiti og heller ikke kunst. I Bergen har kommunen en egen kulturstrategi der man oppfordrer til gatekunst og graffiti, mens det er nulltoleranse for tagging. De har egen bygninger som det er lov til å male på, men mye av kunsten skjer jo også på ulovlige steder.