Bruker tusener på å kremere kjæledyr

Stadig flere i Tromsø ønsker å ha sin firbeinte bestevenn i egen urne når dyrelivet er forbi.
nyheter

For dyreeiere er dagen da man er nødt til å si farvel til sitt kjæledyr både vond og trist. Daglig leder Marit Vader ved Evidensia – Tromsø Veterinærsenter sier at vårt forhold til dyrene har endret seg, da kjæledyrene våre ofte oppfyller viktige funksjoner i det sosiale familielivet.

– Det er ofte vanskelig å snakke om de følelsene man får når dyret sitt dør. Kjæledyrene våre er blitt mer som familiemedlemmer og vi vet at for mange er det en tabubelagt sorgprosess. Man er generelt mer opptatt nå enn det man var før at barn og andre i familien skal få et verdig farvel med kjæledyret sitt, sier Vader.

Les også: Dyrisk hit på Instagram

Egne urner til dyr

Om lag fire av ti norske husholdninger har kjæledyr og tall fra Statistisk sentralbyrå for noen år tilbake viste at vi bruker mer enn seks milliarder kroner årlig på våre kjæledyr. Det speiler seg i behandlingen av kjæledyr, også når dyrelivet er slutt. Enkelte ønsker å ta med seg dyret hjem etter avlivning for å begrave det selv i hagen eller på fjellet, men de aller fleste velger å kremere dyret da det er strenge regler ved å begrave det selv. Alle avlivede dyr i Tromsø blir sendt til smådyrkrematoriet i Sørreisa, og flere ønsker en separatkremasjon der asken fra kjæledyret sitt blir lagt i egen urne og sendt tilbake til eier.

– Det er ikke så lenge siden man ikke hadde dette som et reelt alternativ. Etter at vi fikk et godkjent smådyrkrematorium i nord så er det blitt lettere å velge dette. I dag har man en annen holdning til kjæledyret sitt, folk bruker mer tid og penger på hundene og kattene sine, noe som ikke er så rart med tanke på at dyr har en viktig funksjon i folks liv. Hunder er for eksempel en mangeårig og god turkamerat i dag, sier veterinær Vigdis Børset Rædergård ved Anicura dyresykehus.

Les også: - La kjæledyret få bli med på ferie

Dobbel kostnad

Å avlive eksempelvis en mellomstor hund vil koste 1.100 kroner ved Evidensia – Tromsø Veterinærsenter. Dersom man ikke ønsker å ta hunden med seg hjem etterpå vil det billigste alternativet med felleskremasjon koste ytterligere tusen kroner. Prisen for en separatkremasjon ligger på litt over det dobbelte. I tillegg kommer kostnaden med egen urne som prismessig kan ligge på alt mellom 300–400 kroner og oppover.

– De aller fleste velger fortsatt felleskremering i et dyrekrematorium der asken vil spres ut i en felles brønn, men vi ser at mange også ønsker en separat kremering der dyret blir kremert alene og asken legges i en urne. Disse urnene er nedbrytbare og kan derfor fint begraves der man selv ønsker det da avlivningsvæsken som kan være farlig for ville dyr ikke lenger finnes i asken, sier daglig leder Marit Vader ved Evidensia – Tromsø Veterinærsenter.