– Voldtekt av unikt naturområde

Grunneier Sylvi Viken Johansen og Arctic Center-gründer Jarle Lauritsen er fundamentalt uenige om alpinsenter i Håkøybotn. Tirsdag møttes de til befaring.
Arctic Center
  • 1978: De første skissene på et kurs- og konferansesenter presenteres
  • 1980: Alpinanlegget inn i planene
  • 1985: Selskapet Arctic Center AS opprettes
  • 1988: Etter flere innsigelser og behandling i fire departementer, stadfester Miljøverndepartementet reguleringsplanen
  • 2008: Bebyggelsesplanen for Arctic Center godkjennes av Miljøverndepartementet
  • 2013: Byrådet inngår utbyggingsavtale som regulerer ansvaret mellom kommunen, Statens vegvesen og Arctic Center
  • Mai 2014: Byrådet gjør vedtak om ekspropriasjon av bruksrett
  • Mai 2015: Kommunen sender skjønnsbegjæring til Nord-Troms tingrett
nyheter

Håkøybotn: Storstilt vinterturisme med bygging av skiheiser, alpinløyper, hotell og hyttelandsby eller uberørt natur?

Så langt fra hverandre står partene når skjønnsretten skal ta stilling til om det er hjemmel for ekspropriasjon av Sylvi Viken Johansens og Oddbjørn Mortensens eiendommer, for å realisere planene til Arctic Center. Finner retten at det er hjemmel for det, skal retten utmåle erstatning for grunnen de må avstå til alpinsenteret.

Les også: - En dårlig vinter og myndighetene stoppet oss.

I målområdet

Tirsdag skulle partene egentlig møtes til fire dagers forhandlinger i Nord-Troms tingrett for å avklare hjemmel og erstatningsutmåling. Saken er imidlertid omberammet til desember, og det ble derfor bare gjennomført befaring ved foten av Lille Blåmann, Finnheia og Rundfjellet hvor Arctic Center siden 80-tallet har planlagt alpinsenter.

Sylvi Viken Johansen er grunneieren som blir mest berørt av planene i Håkøybotn. To av familiens eiendommer utgjør 37 prosent av utbyggingsområdet. Like nedenfor det planlagte målområdet for alpinløypene fortalte en beveget grunneier retten og partene at utbyggingen vil ødelegge den uberørte naturen familien eier.

De bruker området både i forbindelse med reiselivsvirksomhet, elg- og rypejakt og sauebeite. De har ei hytte og en gapahuk som blir liggende i alpinanlegget.

Les også: Kan starte investorjakten.

Ulike meninger

– Jeg har en helt annen tilnærming til naturen enn Arctic Center. Alpinanlegget er en voldtekt av et unikt naturområde. Tilreisende som kommer hit er helt overgitt over hvor fin naturen er. Jeg kan ikke se hvordan vi skal takle dette anlegget, utbyggingen berører oss så sterkt, sier Johansen.

Daglig leder i Arctic Center AS, Knut Wilhelmsen, deltok også på befaringen. Han har forståelse for at det er ulike meninger om planene de har.

– Hun opplever det sånn. Ulike oppfatninger vil det alltid være.

Arctic Center-gründer Jarle Lauritsen fortalte retten og partene om alpinplanene de har jobbet med i 30 år. Området som skal utbygges er på 8.000 mål og utbyggingen vil skje trinnvis.

Les også: Arctic Center til skjønnsretten.

Skjøt kjempeelg

I planene inngår hotell, leiligheter, hytter, skiheiser, skiløyper for både idrett og turister, og kurs- og konferansefasiliteter.

– For idretten blir det slalåm, storslalåm, super-G og utfor. Det blir eneste plass i verden for alle disipliner på ett sted med internasjonal standard. Arctic Center blir omtalt som et alpinanlegg, men utgjør bare ti prosent av investeringer og ansatte. Dette skal bli et integrert helårsanlegg med kurs og konferanse, og badeland i en senere fase, sier Lauritsen.

Sylvi Viken Johansens datter, Ane Elene Johansen deltok på befaringen på vegne av faren. Hun felte nylig en kjempestor elg i området er opptatt av at det ikke blir tuklet med naturen.

– Håkøybotn er et veldig populært friluftsområde. Folk går på ski og turer i fjellet. Turister fra hele verden er her i stummende mørke, med fantastiske forhold for å se nordlys og stjernehimmelen. Dette er et kjerneområde for elgbeite vinterstid, som berører alle elgene på Kvaløya. Vi jakter i området og jeg skjøt en 20-tagget elgokse på nærmere 400 kilo for et par uker siden, sier Ane Elene Johansen.

Les også: Startet underskriftskampanje mot Arctic Center.

Avhenger av finansiering

Selv om Arctic Center har store planer, vil mye stå og falle på om investorene har tro på prosjektet.

– Gondolheis er noe vi ønsker, men ikke kan garantere her og nå. Traseen er klar, men det står ikke om den ene eller den andre heistypen før vi har finansieringen. Hyttene skal bygges ut gradvis. Hvor mange og hvor fort avhenger av markedet. De skal både tilbys privatpersoner, bedrifter og hotellkjeder, men ikke til privat bruk. De skal leies ut til andre i løpet av året, sier Lauritsen.

Skiskole, samisk område med lavvo og reinsdyr, og et eget område for snowboard er også planlagt.

– Snart kan vi begynne å jobbe mot investorene, sier Knut Wilhelmsen.

Av Kjetil Vik og Ronald Johansen (foto)